Euro 2012: «Πόλεμος» στην Πολωνία για τους «αλλοδαπούς» της εθνικής

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 14:30
UPD:08/08/2012 14:25

A- A A+

Ο εκλέκτορας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Φράντισεκ Σμούντα, εξακολουθεί να δέχεται «αιχμηρή» κριτική για τη χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών που το μόνο που τους συνδέει με τη χώρα ήταν οι παππούδες τους και οι οποίοι μερικά χρόνια πριν αγωνίζονταν στις εθνικές ομάδες Νέων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο Έουτζεν Πολάνσκι της Μάιντς γεννήθηκε στο Σόσνοβιετς της Πολωνίας, αλλά μετακόμισε οικογενειακώς στη Γερμανία όταν ήταν παιδί και έπαιξε στη γερμανική εθνική Ελπίδων. Από πέρυσι, ο συνονόματος του διάσημου σκηνοθέτη αποφάσισε να επιλέξει την εθνική Πολωνία, ενδεχομένως επειδή στη «νατσιοναλμάνσαφτ» δεν θα έβρισκε ποτέ χώρο.

Ομοειδής περίπτωση είναι εκείνη του Λουντοβίκ Ομπρανιάκ, που αγωνίζεται στη Μπορντό, έχει συμμετοχές στην εθνική Ελπίδων της Γαλλίας αλλά δεν μιλά τη γλώσσα της χώρας, τη φανέλα της οποίας φοράει. Ο Ομπρανιάκ, μάλιστα, έκανε δηλώσεις στα γαλλικά για να διαψεύσει ότι η παρουσία του στην εθνική έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις τάξεις της ομάδας. «Ποτέ δεν είπα ότι στην Πολωνία δεν νιώθω άνετα. Δεν είπα ότι κάποιοι συμπαίκτες μου δεν με θέλουν. Αισθάνομαι το ίδιο Πολωνός με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας», τόνισε.

Ένας δημοσιογράφος τον προκάλεσε να τραγουδήσει τουλάχιστον ένα μέρος του ύμνου της Πολωνίας αλλά ο Ομπρανιάκ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν τον γνωρίζει. Προς υπεράσπισή του έστερξε ο Ντάριους Ντούντκα. «Δεν εκπλήσσομαι που ακόμα δεν μιλά πολωνικά. Το ίδιο πράγμα συνέβη σε μένα όταν πήγα να παίξω στη Γαλλία. Μου πήρε δύο χρόνια για να μάθω γαλλικά και νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί με τον Λουντοβίκ ή μάλλον περισσότερο, επειδή η πολωνική γλώσσα είναι πιο δύσκολη», υπογράμμισε ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας.

Ταυτόχρονα, ο Ντούντκα εξέφρασε την ενόχλησή του για το θέμα που έχει δημιουργηθεί. «Έχω την εντύπωση ότι μερικοί από τους οπαδούς της Πολωνίας θα είναι μαζί μας, αλλά άλλοι θα είναι εναντίον μας. Ελπίζω πάντως ότι την Παρασκευή, όταν έρθει η ώρα να βγούμε στο γήπεδο (για τον εναρκτήριο αγώνα με την Ελλάδα) όλοι να είναι στο πλευρό μας».

Αντίθετα με τον Ντούντκα που λειτούργησε πυροσβεστικά, ο Γιαν Τομαζέφσκι ήρθε να αναζωπυρώσει τη διαμάχη. Ο μακρυμάλλης τερματοφύλακας της εθνικής Πολωνίας τη δεκαετία του '70, που τώρα είναι πολιτικός, επιτέθηκε στους πολιτογραφημένους συμπατριώτες του, λέγοντας ότι «όχι μόνο δεν θα υποστηρίξω αυτή την Πολωνία που είναι γεμάτη με Γάλλους και Γερμανούς, αλλά λέω σε όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις