Στο μουσείο Intrepid το Enterprise

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 18:48

A- A A+

Το σκάφος Enterprise, το παλαιότερο από τα διαστημικά λεωφορεία το οποίο ποτέ του όμως δεν ταξίδεψε στο διάστημα, μεταφέρεται σήμερα στον τελευταίο του προορισμό, το μουσείο Intrepid της Νέας Υόρκης.

Το αεροσκάφος, κατασκευής 1976, του οποίου το αρχικό όνομα ήταν Constitution, και άλλαξε με την παρότρυνση του κόσμου στο δημοφιλές από την τηλεοπτική σειρά Star - Trek "Enterprise" είχε σχεδιαστεί για δοκιμές εντός της ατμόσφαιρας και είχε συμμετάσχει σε πολλές δοκιμαστικές πτήσεις στα πρώτα βήματα του προγράμματος. Δεν ήταν εφοδιασμένο με μηχανές ούτε και με θερμική ασπίδα για τυχόν επανείσοδο στην ατμόσφαιρα, όμως είχε τη δυνατότητα πλοήγησης και προσγείωσης. Έπειτα από το τραγικό δυστύχημα του Challenger το 1986, η NASA σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το Enterprise για αντικαταστάτη, όμως τελικά αποφασίστηκε να κατασκευασθεί εξαρχής ένα νέο αεροσκάφος, το Endeavour.

Μετά όμως και από το δυστύχημα του Columbia το 2003, πλήθυναν οι φωνές στις ΗΠΑ για ανανέωση και εκσυγχρονισμό του διαστημικού τους προγράμματος. Πρώτα η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε τη σταδιακή απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων με την αντικατάστασή τους από τη κάψουλα Orion, παράλληλα με την ανάπτυξη ενός νέου πυραύλου, του Ares, που θα είχε σκοπό την επιστροφή της ανθρωπότητας στο φεγγάρι, ενώ αργότερα η κυβέρνηση Ομπάμα, επικύρωσε την απόσυρση των λεωφορείων, κατήργησε όμως την ανάπτυξη του Ares θέτοντας ως στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων από ιδιωτικές εταιρίες. Με την προσγείωση του Atlantis τον Ιούλιο του 2011, μπήκε λοιπόν μια τελεία σε μια εποχή του διαστημικής εξερεύνησης, και τα ένδοξα διαστημικά λεωφορεία, ίσως τα πιο εντυπωσιακά μηχανήματα που κατασκευάστηκαν ως σήμερα, μετατρέπονται σε μουσειακά εκθέματα για να τα θαυμάζουν οι επόμενες γενιές.

Η NASA, μετά τον παροπλισμό τους αποφάσισε να παραχωρήσει το Discovery στο μουσείο Smithsonian, το Atlantis στο διαστημικό κέντρο Κένεντι, το Endeavour στο επιστημονικό κέντρο της Καλιφόρνια και το Enterprise στο μουσείο Intrepid. H μεταφορά των λεωφορείων γίνεται με ειδικά διαρρυθμισμένο αεροσκάφος Boeing ενώ ακολουθείται ειδικό δρομολόγιο, με το λεωφορείο να περνάει πάνω από επιλεγμένα μνημεία και σύμβολα της αμερικανικής επικράτειας όπως το Aγαλμα της Ελευθερίας και το «σημείο Μηδέν».

Προτεινόμενα για εσάς