X. Κλίντον: Ο Ασαντ πρέπει να παραδώσει την εξουσία

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2012 15:23
UPD:15:39

«Η βία με την υποστήριξη του καθεστώτος την οποία είδαμε χθες στη Χάμα είναι απλώς απαράδεκτη», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη και μίλησε για διπλασιασμό της κτηνωδίας και της διπροσωπίας του Ασαντ.

A- A A+

Απαράδεκτη χαρακτήρισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τη χθεσινή σφαγή στη Συρία και σημείωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να παραδώσει την εξουσία και να εγκαταλείψει τη χώρα του.

«Η βία με την υποστήριξη του καθεστώτος την οποία είδαμε χθες στη Χάμα είναι απλώς απαράδεκτη», δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη και μίλησε για διπλασιασμό της κτηνωδίας και της διπροσωπίας του Ασαντ. «Η Συρία δεν θα είναι, δεν μπορεί να είναι ειρηνική, σταθερή και οπωσδήποτε δημοκρατική μέχρι να φύγει ο Ασαντ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να συνεργαστούν με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σε μια διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον της Συρίας.

Όμως, συνέχισε, αυτή η διάσκεψη θα πρέπει να αρχίσει με την προϋπόθεση ότι ο Ασαντ και η κυβέρνησή του θα δώσουν το χώρο σε μια δημοκρατική κυβέρνηση.

«Ο Ασαντ πρέπει να μεταβιβάσει την εξουσία και να εγκαταλείψει τη Συρία», επέμεινε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό βήμα θα ήταν «να κάνουμε σχέδια για μια μετάβαση με τάξη».

Αναφερόμενη τέλος στη συνεχιζόμενη βία στη Συρία, η Κλίντον σημείωσε: «Έχουμε αηδιάσει από αυτό που βλέπουμε».

Παρίσι: Στις 6 Ιουλίου η συνάντηση των Φίλων της Συρίας

Εξάλλου, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η επόμενη συνάντηση της ομάδας των Φίλων της Συρίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Ιουλίου στο Παρίσι,.

Η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου γίνεται μία ημέρα μετά το αίτημα της Ρωσίας για τη διοργάνωση μιας διεθνούς συνόδου για τη συριακή κρίση στο πλαίσιο μιας νέας ομάδας επαφής στην οποία θα παίρνουν μέρος λιγότερα μέλη από αυτά της ομάδας των Φίλων της Συρίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή