Ιαπωνία: Επαναλειτουργία των αντιδραστήρων ζητεί ο πρωθυπουργός

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 15:35

Έκκληση να επαναλειτουργήσουν δύο από τους αντιδραστήρες που έκλεισαν μετά από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, πέρυσι το Μάρτιο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα.

A- A A+

Έκκληση να επαναλειτουργήσουν δύο από τους αντιδραστήρες που έκλεισαν μετά από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, πέρυσι το Μάρτιο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας. Έθεσε μάλιστα ζήτημα θωράκισης της οικονομίας και προστασίας των θέσεων εργασίας στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.

Αν και απέφυγε να δώσει ευθέως εντολή για επαναλειτουργία των αντιδραστήρων, ο Γιοσιχίκο Νόντα εκτίμησε ότι η χώρα του δεν θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες χωρίς αυτούς. Πετώντας το μπαλάκι στις τοπικές αρχές, τους ζήτησε να επιτρέψουν να ανοίξει και πάλι ο σταθμός Όι, στη δυτική Ιαπωνία, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί τα μέτρα ασφαλείας που θα αποτρέψουν μια καταστροφή ανάλογη με αυτή της Φουκουσίμα.

«Οι μονάδες 3 και 4 θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν, ώστε να υποστηριχθούν οικονομικά οι ντόπιοι - αυτή είναι η απόφασή μου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Θέλω λοιπόν την κατανόηση των τοπικών κυβερνήσεων. Τα πυρηνικά αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τη χώρα».

Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της διαχειρίστριας εταιρίας του σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco, κατέθεσε ενώπιον επιτροπής, την οποία όρισε το κοινοβούλιο για να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στο ατύχημα. Ο Μασατάκα Σιμίζου διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σκεφτόταν να αποσύρει όλους τους εργαζομένους στο σταθμό την ώρα που οι αντιδραστήρες έλιωναν και εκείνοι προσπαθούσαν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Η διαφαινόμενη απόφαση του Νόντα προκαλεί ανακούφιση σε όσους φοβούνταν εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης κατά τους θερινούς μήνες, ανάμεσά τους κολοσσούς των ηλεκτρονικών όπως η Sharp και η Panasonic. Μεγάλη μερίδα Ιαπώνων ωστόσο, βλέπουν στην κίνησή του το προοίμιο της επιστροφής της Ιαπωνίας στην εποχή των πυρηνικών, λίγες εβδομάδες μετά από το κλείσιμο και του τελευταίου αντιδραστήρα και προτού συγκροτηθεί νέα ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια.

Πριν από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που πυροδότησαν την πυρηνική καταστροφή, η Ιαπωνία κάλυπτε περίπου το 30% των ενεργειακών αναγκών της από τους αντιδραστήρες. Στον απόηχο του ατυχήματος - του χειρότερου μετά από το Τσερνόμπιλ- αποφασίστηκε να μην ξανανοίξουν οι αντιδραστήρες που είχαν κλείσει για ελέγχους, κυρίως λόγω της Κοινής Γνώμης. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί κανείς από τους 50 αντιδραστήρες, όμως αυτό θα αλλάξει σύντομα εάν η έκκληση του Νόντα εισακουστεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή