«Εφτάψυχη» Ελλάδα στην πρεμιέρα, 1-1 με την Πολωνία

Αδικη η αποβολή του Παπασταθόπουλου
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 20:52

Ομάδα από ατσάλι η Ελλάδα, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον Πολωνία στο εναρκτήριο ματς του EURO 2012.

A- A A+

Με 10 παίκτες από το 40΄ κι ενώ βρισκόταν πίσω στο σκορ, η «γαλανόλευκη» δεν το έβαλε κάτω. Ισοφάρισε και θα μπορούσε να είχε νικήσει την «οικοδέσποινα» του τουρνουά, αλλά ο Καραγκούνης νικήθηκε από τον Τίτον στο πέναλτι που εκτέλεσε. Ο ένας βαθμός, έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς, μπορεί να αποδειχθεί «χρυσάφι» στη συνέχεια του Α΄ ομίλου της διοργάνωσης για την εθνική μας ομάδα. Αρκεί να επιδείξει τα στοιχεία που την διέκριναν στο δεύτερο 45λεπτο και να σταθεί λίγο πιο τυχερή...

Κακό πρώτο ημίχρονο και...Καρμπάγιο

Τον απόλυτο έλεγχο του ματς είχε η Πολωνία στα πρώτα 45 λεπτά, εκμεταλλευόμενη κυρίως τα λάθη των διεθνών μας στο μεσοαμυντικό κομμάτι. Η εθνική «πλήρωσε» το κακό της ξεκίνημα και τα κενά στην αριστερή της πτέρυγα. Οι διεθνείς δεν μπήκαν δυνατά στο ματς, έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο στις μεταβιβάσεις τους, δεν υπήρχε καθαρό μυαλό και δικαιολογημένα βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Επίσης, Χολέμπας και Σαμαράς από αριστερά μάρκαραν...με τα μάτια, με αποτέλεσμα όλες οι ενέργειες των γηπεδούχων να γίνονται από δεξιά, από όπου προήλθε και το γκολ του Λεβαντόφσκι.

Αρνητικός πρωταγωνιστής του ματς στο διάστημα αυτό ήταν ο Ισπανός ρέφερι, Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο. Απέβαλλε τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους με δεύτερη κίτρινη κάρτα, τη στιγμή που ο αμυντικός της Βέρντερ Βρέμης δεν είχε υποπέσει σε καμία παράβαση και στις δύο παρατηρήσεις που δέχτηκε.

Μία εντελώς διαφορετική ομάδα παρουσιάστηκε στο δεύτερο μέρος, έστω κι αν ήταν με παίκτη λιγότερο. Η Ελλάδα είχε πάθος και δύναμη, ενώ οι κινήσεις του Φερνάντο Σάντος (κυρίως του Σαλπιγγίδη) άλλαξαν εντελώς την εικόνα του αγώνα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε τον απόλυτο έλεγχο , οι Πολωνοί αιφνιδιάστηκαν με το γρήγορο γκολ που δέχτηκαν και κατέρρευσαν.

Το φιλμ του αγώνα

Η πρώτη καλή φάση του ματς ανήκε στους Πολωνούς. Το σουτ του Μουράσκι από το ύψος της περιοχής εξουδετέρωσε δύσκολα ο Χαλκιάς σε κόρνερ, το οποίο εκτελέστηκε και μετά το διώξιμο από τον Παπασταθόπουλο, το νέο σουτ του Ρίμπους έφυγε άουτ.

«Απάντησε» η εθνική μας στο 12΄, με την κεφαλιά του Γκέκα μετά το φάουλ του Καραγκούνη να περνάει άουτ, ενώ στην αντεπίθεση ο Μπαστζικόφσκι βρέθηκε σε καλή θέση στην περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε ήταν απελπιστικά άστοχο.

Κλασική ευκαιρία για την Πολωνία στο 14΄, όταν ο Πίστσεκ μπήκε από δεξιά, έβγαλε σέντρα-φαρμάκι κι ο Λεβαντόφσκι απέτυχε να στείλει με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα του Χαλκιά, που ήταν εξουδετερωμένος.

Τα λάθη στην πρώτη πάσα της εθνικής συνεχίστηκαν και στο 17΄ η «γαλανόλευκη» το...πλήρωσε. Από σέντρα του Πίστσεκ και άστοχη έξοδο του Χαλκιά ο αμαρκάριστος Λεβαντόφσκι δεν δυσκολεύτηκε να «γράψει» το 1-0.

Η Ελλάδα ισορρόπησε το ματς, καθώς οι Πολωνοί έδωσαν χώρο και προσπάθησαν με αντεπιθέσεις να πετύχουν το δεύτερο γκολ. Θα μπορούσαν να είχαν «καθαρίσει» το ματς στο 37΄ με τη μεγάλη ευκαιρία του Περκίς, ο οποίος από το ύψος του πέναλτι αστόχησε χωρίς να πιέζεται από κανέναν.

Το παιχνίδι «στράβωσε» τελείως για την εθνική μας ομάδα στο 40ο λεπτό, όταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα στον Μουράσκι. Τόσο η πρώτη κάρτα που είδε λίγο νωρίτερα στη διεκδίκηση της μπάλας στον αέρα με τον Λεβαντόφσκι, όσο και αυτή προς το τέλος του ημιχρόνου ήταν «εφευρέσεις» του Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο.

Ο Ισπανός διαιτητής στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου αγνόησε τις έντονες διαμαρτυρίες των Ελλήνων για το χέρι του Περκίς ενώ ήταν πεσμένος στη μεγάλη περιοχή των Πολωνών.

Γκολ...με το καλημέρα

Δεν είχαν συμπληρωθεί καλά-καλά τα πρώτα έξι λεπτά της επανάληψης και η Ελλάδα έφτασε στην ισοφάριση με την «χρυσή» αλλαγή του Φερνάντο Σάντος, Δημήτρη Σαλπιγγίδη (πήρε την θέση του Νίνη). Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την ασυνεννοησία του Τσέσνι με τους αμυντικούς του και με πλασέ στην άδεια εστία πέτυχε το 1-1.

Το γκολ «ανέβασε» ψυχολογικά τους παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που στο 63΄ «άγγιξαν» την ολική επαναφορά τους στο ματς, όταν από σέντρα του Μανιάτη, ο Σαμαράς βρέθηκε απέναντι από τον Τσέσνι αλλά ήταν υπερβολικά κακό το σουτ που επιχείρησε.

Η τύχη γύρισε την πλάτη στην Ελλάδα στο 71΄. Με το που μπήκε στο ματς ο Φορτούνης, στο 69΄, έβγαλε μαγική ασίστ στον Σαλπιγγίδη ο οποίος μέσα στην περιοχή ανατράπηκε από τον Τσέσνι κι ο Καρμπάγιο υπέδειξε το πέναλτι, ενώ απέβαλλε και τον γκολκίπερ της Άρσεναλ.

Η αριθμητική ισορροπία αποκαταστάθηκε στον αγωνιστικό χώρο, όχι όμως και αυτή στο σκορ, καθώς ο νεοεισελθών γκολκίπερ, Τίτον, απέκρουσε το πέναλτι του Καραγκούνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις