Καμία πρόοδος στις συνομιλίες Σουδάν και Νοτίου Σουδάν

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 23:46

Σύμφωνα με τον Σουδανό υπουργό Αμυνας Αμπντελραχίμ Μοχάμεντ Χουσέιν οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τερματίσουν όλες τις εχθροπραξίες, να απομακρύνουν τα στρατεύματά τους από το έδαφος της άλλης χώρας και να σταματήσουν να υποστηρίζουν και να υποθάλπουν αντάρτες.

A- A A+

Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν ανέστειλαν τις συνομιλίες τους χωρίς να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης στη μεθόριό τους. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις 19 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αφρικανική Ένωση.

Οι συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στις 30 Μαΐου στην Αντίς Αμπέμπα, ήταν οι πρώτες μεταξύ των δύο χωρών μετά την απόσχιση και την ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

Στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Μαΐου ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις στη μεθόριο των δύο γειτονικών χωρών.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν κατάληξαν σε συμφωνία. Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να ορίσουν μια αποστρατικοποιημένη ζώνη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νοτιοσουδανός υπουργός Κυβερνητικών Θεμάτων Ντενγκ Αλόρ.

Σύμφωνα με τον Σουδανό υπουργό Αμυνας Αμπντελραχίμ Μοχάμεντ Χουσέιν οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ' αρχήν να τερματίσουν όλες τις εχθροπραξίες, να απομακρύνουν τα στρατεύματά τους από το έδαφος της άλλης χώρας και να σταματήσουν να υποστηρίζουν και να υποθάλπουν αντάρτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή