Euro 2012: Τα «θέματα» της διοργάνωσης

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 18:22

A- A A+

Η Ισπανία διαμαρτύρεται για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου στην «Αρένα» του Γκντανσκ, όπου έπαιξε με την Ιταλία. Για επεισόδια που σημειώθηκαν στο Βρότσλαβ και το Πόζναν, η πολωνική αστυνομία συνέλαβε ήδη 72 άτομα, ενώ μετά το επεισόδιο ρατσισμού στη διάρκεια της προπόνησης των Ολλανδών, η UEFA σήμανε νέο «συναγερμό», προτρέποντας τις τοπικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη άλλων, παρεμφερών καταστάσεων.

Η Ισπανία διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την UEFA, για τις γηπεδικές συνθήκες στο Γκντανσκ. Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε και οι Ινιέστα, Τσάβι, Φάμπρεγας είχαν να λένε για τον πολύ ξηρό χλοοτάπητα, που περιόρισε τον τρόπο του παιχνιδιού τους. «Για να ποτιστεί το γήπεδο πριν από ένα παιχνίδι χρειάζεται η συγκατάθεση και των δύο ομάδων, κι εμείς δεν είχαμε της Ιταλίας», δικαιολογήθηκε ο πρόεδρος της πολωνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκρέγκορζ Λάτο.

Επιπροσθέτως, ο Λάτο υπογράμμισε ότι και η Πολωνία είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα της Ελλάδας, πριν από τον εναρκτήριο αγώνα του τουρνουά, στη Βαρσοβία. Η προσφυγή που ήθελε να κάνει η Ισπανία προς την UEFA μάλλον δεν θα γίνει, αφού ο κανονισμός ορίζει ότι οι ενστάσεις για κάθε παράπονο στη διάρκεια του τουρνουά πρέπει να υποβληθούν γραπτώς εντός 12 ωρών από το τέλος του παιχνιδιού.

Εν τω μεταξύ, η πολωνική αστυνομία συνέλαβε 72 άτομα από την έναρξη της διοργάνωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Το σαββατοκύριακο υπήρξαν επεισόδια στο Βρότσλαβ και το Πόζναν, με πρωταγωνιστές κυρίως Ρώσους και Κροάτες οπαδούς. Οι μισοί από τους συλληφθέντες ήταν σε κατάσταση μέθης, ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει για τον αποψινό αγώνα της Πολωνίας με τη Ρωσία.

Σαν να μην ήταν αρκετά τα προηγούμενα, με αφορμή το επεισόδιο ρατσιστικής συμπεριφοράς σε προπόνηση της Ολλανδίας, στις 8 Ιουνίου, η UEFA προειδοποίησε γραπτώς τους δημάρχους των πολωνικών και ουκρανικών πόλεων, στις οποίες εδρεύουν οι ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση και έχουν προγραμματιστεί προπονήσεις ανοικτές για το κοινό.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία τους ζητεί «να λάβουν όλα τα κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα -συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παρουσίας της αστυνομίας- που πρέπει να εφαρμοστούν για την πρόληψη κάθε εκδήλωσης που εισάγει διακρίσεις ή ρατσιστικές συμπεριφορές».

Ακόμη, η UEFA ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές «να διασφαλίσουν ότι οποιοσδήποτε εμπλέκεται σε ρατσιστική συμπεριφορά θα αποβάλλεται αμέσως από το γήπεδο και τους πέριξ χώρους, ενώ θα κινείται άμεσα εναντίον του ποινική διαδικασία».

Τέλος, η ανώτατη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή απέστειλε επιστολή στην Πολωνή υπουργό Αθλητισμού, Γιοάνα Μούχα, ζητώντας την πλήρη υποστήριξη των αρχών που ασχολούνται με αυτά τα σημαντικά ζητήματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις