Πυρά κατά παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 21:35
UPD:21:49

A- A A+

Πυρά δέχτηκαν τρία οχήματα των παρατηρητών του ΟΗΕ κοντά στην κοινότητα της Χάφα στη Συρία, ανακοίνωσε η Αποστολή Παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία (Misnus).

«Οι παρατηρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι προσπαθούσαν να μεταβούν στην Χάφα, χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν ένα εξαγριωμένο πλήθος και να γυρίσουν πίσω», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατόν να καθοριστεί από πού προέρχονταν τα πυρά ενώ όλοι οι παρατηρητές είναι ασφαλείς.

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις τελευταίες πληροφορίες που αναφέρουν ότι μεταφέρονται στη Συρία ελικόπτερα από τη Ρωσία. «Αυτό θα προκαλέσει μία πολύ δραματική κλιμάκωση στη σύρραξη», τόνισε.

Ακόμη χαρακτήρισε ψέμα τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι τα φορτία που μεταφέρονται από τη Ρωσία δεν έχουν σχέση με τις δραστηριότητες της συριακής κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές Ερβέ Λαντσού υπογράμμισε ότι η σύρραξη στη Συρία έχει μετατραπεί πλέον σε εμφύλιο πόλεμο.

Η 15μηνης διάρκειας σύρραξη στη Συρία έχει μετατραπεί πλέον σε ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν μεγάλα τμήματα αστικών περιοχών που έχουν καταληφθεί από την αντιπολίτευση, τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το επίπεδο της βίας έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ εκτίμησε ότι η σημερινή επίθεση εναντίον των παρατηρητών του Οργανισμού στη Συρία ήταν «μία σκόπιμη ενέργεια».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Αστον υποστήριξε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο Κόφι Αναν αποτελεί τη μόνη λύση για να σταματήσει η βία στη Συρία.

Παρότρυνε ακόμη την αντιπολίτευση στη Συρία να «παραμερίσει τις διαφορές της» και να ενωθεί για να προετοιμάσει το δρόμο για πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Τέλος η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται ταυτόχρονα σε πολλά μέρη της χώρας και καθιστά αδύνατη η ανταπόκριση σε όλες τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή