Σε ύφεση η πυρκαγιά στη νοτιοανατολική Αττική

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012 13:05
UPD:16:04

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι στη Δροσιά Κερατέας και επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής. Δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο φωτιάς, αλλά μικρές εστίες, στις οποίες σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

A- A A+

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι στη Δροσιά Κερατέας και επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο φωτιάς, αλλά μικρές εστίες, στις οποίες σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Επί τόπου παραμένουν και μάχονται για την πλήρη κατάσβεσης της φωτιάς 60 οχήματα της Πυροσβεστικής με 180 πυροσβέστες, 70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 25 υδροφόρες των ΟΤΑ, 18 εθελοντές με εννέα εθελοντικά οχήματα και 30 ιδιωτικές υδροφόρες.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε επίσης η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στη θέση Λουμπάρδα στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε χαμηλή βλάστηση, κοντά στο χωριό Στεφάνι, στην Κορινθία. Στο σημείο βρίσκονται 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σε ύφεση είναι η φωτιά στην Κύθνο, όπου παραμένουν 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 15 εθελοντές, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες βράδυ, στην Πύλο Μεσσηνίας, καθώς και το πύρινο μέτωπο στην περιοχή των Βοιών, του δήμου Μονεμβασιάς.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο Π. Πικραμμένος

Αμέσως μετά από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου -παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου- ενημερώθηκε για την κατάσταση και ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για την αυτοθυσία, την αυταπάρνηση και το ενδιαφέρον που δείχνουν στο έργο τους.

Νωρίτερα ο κ. Πικραμμένος εξέφρασε τη συμπάθειά του στους πυροσβέστες και τους άλλους συναθρώπους μας που τραυματίστηκαν. Υπογράμμισε ότι τα αίτια των επαναλαμβανόμενων κάθε χρόνο πυρκαγιών είναι συγκεκριμένα, δεν είναι όμως, όπως είπε, η μέρα να ασχοληθούμε με αυτά. Κάλεσε τέλος τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της Πυροσβεστικής.

Το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επισκέφθηκε επίσης κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τον Θοδωρή Δρίτσα και τον Τάσο Μαυρόπουλο και ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα μέτωπα των πυρκαγιών στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Η ανθρώπινη αμέλεια και οι ισχυροί άνεμοι είναι οι πρώτες αιτίες για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες και σήμερα και για την ταχύτατη επέκτασή τους. Όμως οι επικίνδυνες ελλείψεις και η ελλιπής ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης είναι και σήμερα παρούσες και γεννούν τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία», δήλωσε ο κ. Δρίτσας.

Επισήμανε πάντως ότι «η καταστροφή και η απειλή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχε η αυτοθυσία και η επαγγελματική ευσυνειδησία των πυροσβεστών αλλά και η προσφορά των εθελοντών και των ενεργών πολιτών, που όλες αυτές τις ώρες δίνουν τιτάνιο αγώνα».

Ο κ. Δρίτσας προειδοποίησε ότι οι επόμενες μέρες είναι επικίνδυνες και απηύθυνε έκκληση εκτός από την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, να ενεργοποιηθούν πανελλαδικά οι πολίτες και οι δημοτικές αρχές, ώστε να καθαριστούν γρήγορα από τα ξερά χορτάρια όλες οι δημόσιες εκτάσεις, οι κοινόχρηστοι χώροι και τα ιδιωτικά οικόπεδα και να ενισχυθούν οι εθελοντικές ομάδες.

«Σε εμάς εναπόκειται σε κρίσιμες στιγμές να αποδείξουμε ότι ως κοινωνία μπορούμε να πάρουμε τις ευθύνες επάνω μας», υπογράμμισε.

Πέντε πυροσβέστες τραυματίες

Στην πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή Κερατέας τραυματίστηκαν ελαφρώς τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Δύο ακόμη πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ο ένας στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Ντράφι Παλλήνης και ο άλλος στην πυρκαγιά στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας.

Πέντε συλλήψεις

Τέσσερις Ελληνες συνελήφθησαν για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι από τη Δροσιά Κερατέας. Όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι συλληφθέντες είναι δύο 57χρονοι, ένας 46χρονος και ένας 37χρονος, οι οποίοι εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες και συγκεκριμένα κοπή με τροχό, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί από σπινθήρα η πυρκαγιά. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα.

Συνελήφθη επίσης σήμερα ένας 83χρονος για εμπρησμό από αμέλεια, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στον οικισμό Αύρα, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά ξεκίνησε από σπινθήρες ηλεκτρικού τροχού κατά τη διάρκεια εργασιών που γίνονταν στο σπίτι του.

Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για εμπρησμό από αμέλεια, ενώ οι συλληφθέντες της Κερατέας βαρύνονται επιπλέον με την κατηγορία του εμπρησμού από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένες περιουσίες. Όλοι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Αυτόφωρο.

«Θρηνούμε μια μεγάλη καταστροφή στην Αττική, η οποία οφείλεται στην επιπολαιότητα, στην αμέλεια - για να μην τη χαρακτηρίσω διαφορετικά- τεσσάρων συμπολιτών μας οι οποίοι ενεργούσαν εργασίες στην ύπαιθρο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.

Η Πυροσβεστική απευθύνει για μία ακόμα φορά έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο, να μην εκτελούν «θερμές» εργασίες και να τηρούν όλους τους κανόνες πρόληψης πυρκαγιών, αφού η σημερινή μέρα αναμένεται χειρότερη από την χθεσινή από πλευράς ισχυρών ανέμων.

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, που βρίσκεται διαρκώς στο Κέντρο Επιχειρήσεων, τόνισε ότι παραμένει σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος και απευθύνθηκε, προσωπικά, στους πολίτες, για λήψη μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών και σήμερα

Πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπει και για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες:

- Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).

- Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

- Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

- Aνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

- Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή