Μάχη «στήθος με στήθος» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012 19:06
UPD:20:15

A- A A+

Οριακό προβάδισμα 0,5% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τo exit poll που μεταδόθηκε αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, για την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με το exit poll των εταιρειών Alco, Marc, Metron Analysis, MRB και Opinion, στη Βουλή φαίνεται πως μπαίνουν επτά κόμματα, ενώ εκτός κοινοβουλίου μένουν ΛΑΟΣ, Οικολόγοι-Πράσινοι και Δημιουργία Ξανά. Tην ίδια ώρα, μικρή υποχώρηση εμφανίζουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, παρατηρείται πτώση του ΚΚΕ όπως και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι ωστόσο διατηρούν την τέταρτη θέση, ενώ η Χρυσή Αυγή φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις της.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τελικό exit poll: Προβάδισμα Ν.Δ.

Τελικό exit poll: Προβάδισμα Ν.Δ.

Αναλυτικότερα, στο κοινό exit poll που μετέδωσαν η ΝΕΤ και τα ιδιωτικά κανάλια, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: NΔ 27,5 -30,5% ΣΥΡΙΖΑ 27-30%, ΠΑΣΟΚ 10-12%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6-7,5 %, Χρυσή Αυγή 6- 7,5%, Δημοκρατική Αριστερά 5,5-6,5%, ΚΚΕ 5-6%, ΛAΟΣ 1,5-2,0%, Δημιουργία Ξανά 1,5-2,0%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,0- 1,5% και λοιπά κόμματα 1,5-2,0%.

Από την ανάλυση του exit poll συμπεραίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμήθηκε από ψηφοφόρους έως 54 ετών. Τη ΝΔ επέλεξαν περισσότεροι πολίτες ηλικίας άνω των 55 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία αποσπά υψηλότερα ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 33% των προτιμήσεων, η ΝΔ το 20% και το ΠΑΣΟΚ το 6%. Στην ομάδα από 35-54 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 34%, η ΝΔ το 24% και το ΠΑΣΟΚ το 8%. Τέλος, στις ηλικίες από 55 ετών και πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 20%, η ΝΔ 39% και το ΠΑΣΟΚ το 17%.

Στην εκτίμηση της Public Issue για το ΣΚΑΙ (βάσει έρευνας που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη) τα κόμματα λαμβάνουν: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 28%, ΠΑΣΟΚ 13%, Ανεξ. Ελληνες και ΔΗΜΑΡ 7,5%, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή: 5,5%.

Ειδικότερα, βάσει των +- που δίνει για το κάθε κόμμα η Public Issue τα ποσοστά των κομμάτων κυμαίνονται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 31-25

ΝΔ 30 – 25

ΠΑΣΟΚ 15 – 11

Αν. Έλληνες 9-6

ΔΗΜΑΡ 9-6

ΚΚΕ 7-4

Χρυσή Αυγή 7-4

Και ο υπεύθυνος της Public Issue Γιάννης Μαυρής μίλησε για οριακή αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τη Singular Logic - την εταιρεία που για μία ακόμη φορά έχει αναλάβει τη συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων- η πρώτη ασφαλής εκτίμηση θα πρέπει να αναμένεται στις 21.30. Από πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Α. Μανιτάκης, δήλωσε πως η πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει από τη Singular Logic όταν θα υπάρχει «ικανό και αντιπροσωπευτικό δείγμα».

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 18,85%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78%, το ΠΑΣΟΚ 13,18%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,60%, το ΚΚΕ 8,48%, η Χρυσή Αυγή 6,97%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,11%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,93% και ο ΛΑΟΣ 2,9%.

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία απολύτως πρόβλεψη βάσει του exit poll», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΝΔ.

Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος ανέφερε επίσης πως θα σχηματιστεί ή κυβέρνηση με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ.

Για βραδιά ώριμης δημοκρατίας, μίλησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης λίγο μετά τη δημοσιοποίηση τoυ exit poll, εκτιμώντας πως ό,τι και αν γίνει στο τέλος της βραδιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι ένα κόμμα από το 4,5% είναι πλέον στη ζώνη του 27% - 30%, αλλά αυτή την ώρα δεν προέχουν οι κομματικοί πανηγυρισμοί.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως το μήνυμα της κάλπης είναι «συνεργαστείτε γιατί η χώρα πρέπει να βγει από το αδιέξοδο», αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης».

«Όλα δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή από έκτο κόμμα θα είναι σήμερα το βράδυ το τέταρτο κόμμα της Βουλής» ανέφερε ο Νίκος Μιχαλολιάκος σε δήλωσή του στη ΝΕΤ, λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

ΝΕΤ
Ν. Μιχαλολιάκος: Κυρίες και κύριοι χάσατε

Ν. Μιχαλολιάκος: Κυρίες και κύριοι χάσατε

Εξέφρασε μάλιστα τα συλλυπητήριά του «σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν να βγει η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κυρίες και κύριοι χάσατε».

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών κ. Μανιτάκης ανέφερε πως επρόκειτο για «μια από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις της σύγχρονης μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, ίσως τη σημαντικότερ» που, όπως είπε, ολοκληρώθηκε με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο. Όπως σημείωσε «όλα διεξήχθησαν ομαλά με το σεβασμό που αρμόζει στο πολίτευμά μας με εξαίρεση ένα εκλογικό τμήμα. Ο υπουργός Εσωτερικών προφανώς αναφερόταν σε εκλογικό τμήμα των Εξαρχείων, όπου κουκουλοφόροι και κρανοφόροι εισέβαλαν σε αυτό και αφού τραυμάτισαν τους αστυνομικούς που το φρουρούσαν έβαλαν φωτιά στην κάλπη http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2195207 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή