Αντ. Σαμαράς: Ο λαός ψήφισε παραμονή στο ευρώ

Πρόταση για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας»
Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012 22:16
UPD:18/06/2012 01:03

A- A A+

«Ο ελληνικός λαός ψήφισε σήμερα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλαδας και την παραμονή μας στο ευρώ και ψήφισε εκείνες τις πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και ασφάλεια για τον Ελληνα πολίτη», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του από το Ζάππειο.

«Δεν θα υπάρξουν νέες περιπετειες, δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος και θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού», πρόσθεσε.

Στέλνοντας μήνυμα στην ΕΕ, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή του είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα σεβαστούμε ασφαλώς την υπογραφή και τις υποχρεώσεις της χώρας. Η Ελλάδα έχει συνεχεία, συνέπεια και αξιοπρέπεια».

ΝΕΤ
O Α. Σαμαράς για το εκλογικό αποτέλεσμα

O Α. Σαμαράς για το εκλογικό αποτέλεσμα

Παράλληλα, προσκάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται αυτούς του στόχους, να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια».

«Εμείς τηρούμε ό,τι είπαμε η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα εργαστεί «συναινετικά με όλους με επιμονή και με σταθερότητα για να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή με δουλειές και με ασφάλεια».

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε πως «σε μια περίοδο οπού καταρρέουν τα πάντα, κόμματα, συμπεριφορές, ιδεολογήματα, οι πολίτες μας τίμησαν με την ψήφο τους».

Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε από καρδιάς όσους τον εμπιστεύθηκαν στις δύσκολες στιγμές και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ δεν μοίρασε λαϊκίστικες και ευκαριακές υποσχέσεις, πυροτεχνήματα τυχοδιωκτικά.

«Την αλήθεια του είπαμε (του λαού) και μας άκουσε. Και με την ψήφο του δημιουργείται, πλέον, η στέρεα βάση μιας νέας εθνικής ενότητας με κατεύθυνση ευρωπαϊκή», πρόσθεσε και συνέχισε: «Η ΝΔ είναι δύναμη ευθύνης που εγγυάται την ταχύτερη δυνατή έξοδο της χώρας από την κρίση».

Επιστρέφοντας από το Ζάππειο στα γραφεία της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη να σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση. «Δεν έχουμε δικαίωμα να καθυστερήσουμε άλλο, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με ακυβέρνητες πολιτείες. Έχουμε σχέδιο και θα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους. Έχουμε πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και μας τίμησε με την ψήφο του, δεν λαϊκίσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Αλέξης Τσίπρας «θα είναι αντιπολίτευση», ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε «προφανώς».

Αλ. Τσίπρας: Παρόντες από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Απέρριψε και επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας με πυρήνα τη ΝΔ. «Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σημείωσε, τονίζοντας πως «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μέτρα της λιτότητας και της εκποίησης δημοσιας περιουσίας δεν θα μπορούσουν να προχωρησουν γιατί στερούνται λαϊκής νομιμοποίησης». Όπως ανέφερε, η απορριψη του μνημονίου είναι μια ξεκάθαρη επαναλαμβανόμενη λαϊκή εντολή.

ΝΕΤ
O Α. Τσίπρας για το εκλογικό αποτέλεσμα

O Α. Τσίπρας για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα δύσκολο και συναρπαστικό ταξίδι για να υπερασπιστεί την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, για να μπει τέλος στο Μνημόνιο και να επανέλθει η ελπίδα. Δώσαμε έναν αγώνα με πείσμα και αυταπάρνηση, κόντρα σε μια πρωτοφανή επίθεση εκβιασμών και τρόμου, σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπήρξε μια ανίερη συμμαχία των δυνάμεων του χθες, εντός και εκτός της χώρας που έκανε ό,τι μπορούσε για να ανακόψει τον πόθο του λαού για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το βάρος που σήκωσε το κόμμα του όλο αυτό το διάστημα και πολλαπλασίασε τα ποσοστά του σε ενάμιση μήνα και τώρα, αν και δεν κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση, αποτελεί τον βασικό κορμό της λαϊκής, προοδευτικής, αντιμνημονιακής πλειοψηφίας του λαού.

Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις, επισημαίνοντας πως η πρότασή του για ανατροπή των μνημονίων της λιτότητας είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την Ευρώπη.

«Από Δευτέρα θα συνεχίσουμε το αγώνα, έχοντας την πεποιθηση ότι το μέλλον δεν ανήκει στους τρομοκρατημένους, αλλά στους κομιστές της ελπίδας. Η καινούργια μέρα για την Ελλάδα έχει ήδη ανατείλει. Θα συνεχίσουμε».

Αργότερα, ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια, προδιέγραψε το γενικό πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική του επίδοση άνοιξε νέους δρόμους, δρόμους ελπίδας για όλους τους λαούς της Ευρώπης και κυρίως της νότιας Ευρώπης. Κάποιοι, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, νομίζουν ότι κέρδισαν τις εκλογές, όμως, τις κέρδισε ο λαός γιατί, όπως είπε, δεν μπορούν να προχωρήσουν τα Μνημόνια και αυτή είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Οι χώρες του Νότου, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ευγνωμονούν τον ελληνικό λαό για αυτή την κατάκτηση.

Πρόσθεσε πως τα συναισθήματά του είναι ανάμεικτα, γιατί όπως είπε, φθάσαμε κοντά στην πηγή να πιούμε νερό, αλλά δεν ήπιαμε, ωστόσο, ανοίξαμε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή και όσοι νομίζουν ότι θα μας βάλουν στο περιθώριο γελιούνται. Από αύριο, είπε ο κ. Τσίπρας, θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα που μόνο ο Μανώλης (Γλέζος) το έζησε με την ΕΔΑ και σύντομα θα έχει τη χαρά να δει την αριστερά και στην εξουσία.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει αγώνα για να στηρίξει τα κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης, ώστε κανένας φτωχός πολίτης να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα, κανένας άνεργος να μη μείνει χωρίς περίθαλψη. Ταυτόχρονα, συνέχισε, θα ανοίξουμε δρόμο για την διαφάνεια, θα συγκρουστούμε με τα εγχώρια και ξένα συμφέροντα και θα εργαστούμε για τον εκδημοκρατισμό του δημόσιου βίου.

Παράλληλα, είπε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετασχηματιστεί με στόχο να ενώσει τους Έλληνες για να ξανακερδίσει η χώρα την κυριαρχία της και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Στη δήλωσή του ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να κρατήσουν ψηλά τις σημαίες της νίκης, τις σημαίες των οραμάτων. Γνωρίζαμε, είπε ο κ. Γλέζος, ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, τον ανοίγουμε, όμως, τον δρόμο, χτίζουμε τις λεωφόρους, της ειρήνης, της κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με την ελπίδα που μας δίνουν τα νιάτα, τόνισε ο κ. Γλέζος.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΝΔ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν θα πάρει καν τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή θα την καταθέσει αμέσως.

Ευ. Βενιζέλος: Επιτακτική η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης

Τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής συνευθύνης» αύριο, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προτείνοντας στους πολιτικούς αρχηγούς που δικαιούνται να λάβουν διερευνητικές εντολές, να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρακαμφθεί η φάση αυτή και να προχωρήσει στη δεύτερη φάση, δηλαδή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

ΠΑΣΟΚ
Ο Ευ. Βενιζέλος για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Ευ. Βενιζέλος για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η κυβέρνηση που προτείνει ο κ. Βενιζέλος πρέπει να συγκροτηθεί τουλάχιστον από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, διότι όπως τόνισε καμία σοβαρή απόφαση και συμφωνία δεν μπορεί να χαραχτεί και να εφαρμοστεί «χωρίς εθνική συστράτευση και με κάποιους να περιμένουν στη γωνία ως αντιπολίτευση». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τη δική του ευθύνη, έχοντας, όπως υπογράμμισε, «πλήρη επίγνωση του εγγυητικού του ρόλου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και αναφορές της Αννας Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να πει «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας, εάν στο σχήμα δεν μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση αν θα πάει η χώρα σε νέες εκλογές, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης ανήκει στα δύο μεγάλα κόμματα και ας αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Είπε επίσης ότι το σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά, διότι το «τσάκισε» ο λαός και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί η χώρα από το 41% του εκλογικού σώματος, έχοντας απέναντι το 59%.

Ωστόσο, σε συζήτηση με δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος σε μια κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει στο γενικό διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, τόνισε ότι όλοι πρέπει «να βάλουν νερό στο κρασί τους», προκειμένου να μην υπονομευτεί «με το καλημέρα», η διαπραγματευτική προσπάθεια της νέας κυβέρνησης. Αιτιολογώντας την παραπάνω θέση, η κ. Γεννηματά υπενθύμισε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει μιλήσει για «διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης», διαφοροποιώντας την έννοια αυτή από το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας. Διευκρινίζοντας περαιτέρω, είπε ότι κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους, ακόμα και εάν δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι η δήλωση του κ. Βενιζέλου ήταν ξεκάθαρη και επανάλαβε ότι η «ιδανική» λύση είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ευθύνη όλων μας, κατά προτεραιότητα, είναι να μην οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, να μην οδηγηθούμε σε διχασμό, αλλά να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική στήριξη της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, τόνισε η κ. Γεννηματά. Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, «έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και δεν θα αφήσουμε να οδηγηθεί στο χάος, από το ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα του ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως η παράταξη άντεξε και προανήγγειλε ότι μόλις συγκροτηθεί κυβέρνηση, μέσα στην εβδομάδα, όπως είπε, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας ΚΟ θα ανακοινωθουν οι πρωτοβουλίες για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ.

Π. Καμμένος: Ισχύει ό,τι είπαμε προεκλογικά

«Για τους Ανεξάρτητους Ελληνες αυτά που είπαμε προεκλογικά ισχύουν και μετά τις εκλογές», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ό,τι λέμε ισχύει για πάντα», πρόσθεσε.

ΝΕΤ
O Π. Καμμένος για το εκλογικό αποτέλεσμα

O Π. Καμμένος για το εκλογικό αποτέλεσμα

Τόνισε ακόμη ότι «οι υπογραφές του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά αφορούν τους ίδιους και όχι το λαό». Οπως είπε, η μόνη υπογραφή που δεσμεύει το κόμμα του, είναι αυτό που είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ότι «ο θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του».

Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα που στήριξαν το κόμμα «μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης».

Ν. Μιχαλολιάκος: «Κυρίες και κύριοι χάσατε»

Tα συλλυπητήριά του «σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν να βγει η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής» εξέφρασε σε δηλώσεις του λίγο μετά τη μετάδοση του πρώτου exit poll ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κυρίες και κύριοι χάσατε και εσείς και τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε». Οπως είπε, η το κόμμα «δεν υποχώρησε στην επίθεση της κινδυνολογίας και της τρομολαγνείας και αύξησε σε απόλυτο αριθμό των ψήφων της».

ΝΕΤ
O N. Mιχαλολιάκος για το εκλογικό αποτέλεσμα

O N. Mιχαλολιάκος για το εκλογικό αποτέλεσμα

«Είμαστε το κόμμα της εθνικής αντιπολίτευσης, θα συνεχίσουμε με συνέπεια να αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί το εθνοκτόνο μνημόνιο που οδήγησε τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση και αποτελεί εθνική ταπείνωση για την πατρίδα αφού εκχωρεί εθνική κυριαρχία», συμπλήρωσε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής.

Φ. Κουβέλης: Σαφής εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας και παραμονή στο ευρώ

Ο ελληνικός λαός έδωσε με την ψήφο του σαφή εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας και παραμονή στο ευρώ, ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης.

ΝΕΤ
Ο Φ. Κουβέλης για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Φ. Κουβέλης για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η Δημοκρατική Αριστερά, διεμήνυσε, θα προσέλθει στις συζητήσεις των διερευνητικών εντολών «χωρίς λευκή επιταγή σε κανέναν», για μία κυβέρνηση «με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα».

«Οι πολίτες ζήτησαν κυβέρνηση, η οποία θα εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και αντίθετα, σημείωσε, δεν δόθηκε εντολή για μονομερείς ενέργειες, που θα έθεταν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Aφού σημείωσε πως «καμιά κομματική σκοπιμότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να θολώσει την απαίτηση των Ελλήνων για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και κοινωνικής στήριξης», ο κ. Κουβέλης δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα συμβάλει ώστε να αποκτήσει η χώρα σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα -όπως υπογράμμισε- πρόσωπα.

Αλ. Παπαρήγα: Θα τηρήσουμε όσα είπαμε στο λαό

Το ΚΚΕ «θα παραμείνει όρθιο» και στην πρώτη γραμμή, τηρώντας όλα όσα είπε στο λαό, διαβεβαίωσε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της για το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΝΕΤ
Η Α. Παπαρήγα για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η Α. Παπαρήγα για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα, όπως είπε, «θα τα περιπλέξει». Απαριθμώντας τα «αρνητικά στοιχεία» του αποτελέσματος, όπως καταγράφεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι έχει «νερώσει» το κρασί του ως προς τα αρχικά συνθήματά του για το μνημόνιο.

Η κ. Παπαρήγα παραδέχθηκε ότι το ΚΚΕ είχε «αναμφισβήτητα μεγάλες απώλειες», σημειώνοντας πάντως ότι θα συνεχίσει να στηρίζει «κάθε εφαλτήριο αγώνα».

Συγχαρητήριο μήνυμα της Μέρκελ σε Σαμαρά

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά συνεχάρη η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ για την νίκη του στις εκλογές, όπως μεταδίδει το CNBC.

Παράλληλα, στο μήνυμά της η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να εκληρώσει τις δεσμεύσεις της για τη διάσωση της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή