"Αρωμα" εκλογών στην Τουρκία

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2002 18:30

A- A A+

Εξακολουθεί να προκαλεί στην Τουρκία ερωτηματικά και πολιτική αβεβαιότητα η υγεία του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, ενώ έρχονται η μία μετά την άλλη οι ενδείξεις για προσφυγή στις κάλπες, με τελευταία την «παρέμβαση» που έκανε υπέρ των εκλογών, ο αμερικανός πρέσβης στην Aγκυρα, Ρόμπερτ Πίρσον.

Η δήλωση στην εφημερίδα Ραντικάλ αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο Πίρσον δείπνησε προχτές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη του κόμματος της «Μητέρας Πατρίδας» Μεσούτ Γιλμάζ και με τον υπουργό Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς. Πριν από περίπου ένα μήνα ο Ντερβίς είχε υποστηρίξει ότι ενδεχόμενες εκλογές δεν θα δημιουργούσαν επιπρόσθετα προβλήματα στην οικονομία.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Μπάσκεντ της Αγκυρας εξέτασαν και σήμερα τον πρωθυπουργό στην κατοικία του.

Η εφημερίδα Μιλιέτ σήμερα γράφει ότι ο Ετζεβίτ «έχει σπάσει άλλα δύο πλευρά» και δημοσιεύει απόψεις γιατρών, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι η μακρόχρονη θεραπεία κορτιζόνης που εφαρμόζεται στην περίπτωση του Ετζεβίτ, μπορεί να προκαλέσει σε ηλικιωμένους ασθενείς κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά, αφού εκτός από τις δηλώσεις του ίδιου του Ετζεβίτ, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση σχετικά με την υγεία του. Η πολιτική αβεβαιότητα παίρνει διαστάσεις και με τη ριζική διαφωνία που υπάρχει μεταξύ κομμάτων της συμπολίτευσης γύρω από το ζήτημα των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων.

Το Κυπριακό και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι το αντικείμενο της συνεδρίασης που θα πραγματοποιήσει αύριο στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, χωρίς να είναι βέβαιη η συμμετοχή του Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν δήλωσε χθες ότι «είναι λάθος να υποθέτουμε ότι δεν θα ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. προτού επιλυθεί το Κυπριακό. Η Ε.Ε. θέλει τη διεύρυνση και κάτι τέτοιο θα τη σταματούσε».

Το Μάϊο του 2001 το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανέφερε ότι «η αποδοχή της κυρίαρχης ισότητας των δύο πλευρών» είναι ο όρος για να οδηγηθούμε σε λύση στο Κυπριακό, ενώ το Νοέμβριο υπογράμμιζε την ανάγκη «λύσης, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές», δίχως να κάνει λόγο για δύο κράτη.

Τούτη τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, αφού η Αγκυρα πρέπει τουλάχιστον, να φανερώσει τις προθέσεις της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή