Χωρίς αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις στη Μόσχα για το Ιρανικό

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 22:13
UPD:20/06/2012 00:23

Από την πλευρά του ο Ιρανός διαπραγματευτής Σαΐντ Τζαλίλι χαρακτήρισε τις συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα πιο σοβαρές και ρεαλιστικές συγκριτικά με προγενέστερες.

A- A A+

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) απέτυχαν σήμερα να επιλύσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση στις 3 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ανέφερε από τη Μόσχα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον.

Από την πλευρά του ο Ιρανός διαπραγματευτής Σαΐντ Τζαλίλι χαρακτήρισε τις συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα πιο σοβαρές και ρεαλιστικές συγκριτικά με προγενέστερες. Επιπλέον εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην Κωνσταντινούπολη σε νέο γύρο πολιτικών συνομιλιών για να καταλήξουν, εγκαίρως, σε συμφωνία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παράλληλα, χαρακτήρισε «παράνομες» όσες αποφάσεις το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ έχει λάβει για το πυρηνικό πρόγραμμα στη χώρα του, για το οποίο διαβεβαίωσε ότι έχει αμιγώς ειρηνικό χαρακτήρα.

Τέλος τόνισε ότι το Ιράν επιμένει στο δικαίωμά του να εμπλουτίζει ουράνιο όποιο και αν είναι το επίπεδο του εμπλουτισμού.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράν θα πρέπει να «σκληρύνουν» έπειτα από την σύνοδο της Μόσχας.

REUTERS
Aκαρπες οι διαβουλεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Aκαρπες οι διαβουλεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

«Η πίεση θα πρέπει πλέον να αυξηθεί απέναντι στο Ιράν με την πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιουλίου εκ μέρους της ΕΕ του πετρελαϊκού εμπάργκο το οποίο αποφασίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να σκληραίνουν όσο το Ιράν αρνείται να διαπραγματευθεί σοβαρά», τονίζει ο Γάλλος υπουργός στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή