Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών για το σχηματισμό κυβέρνησης, που όπως φαίνεται θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 24 ωρών. Στο εσωτερικό των κομμάτων συνεχίζονται οι διεργασίες για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα και επί της προγραμματικής συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος εκτίμησε ότι η τελική απόφαση για την κυβέρνηση θα υπάρξει εντός των επόμενων ωρών ή της επόμενης ημέρας.
Ακολούθησε η συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που και αυτός έστειλε θετικά μηνύματα για άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών. «Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει στο Eurogroup αύριο ο Γ. Ζαννιάς», τόνισε.
Οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί, συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι ζητήματα προσώπων θα ρυθμιστούν μέχρι το βράδυ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το κρισιμότερο από όλα τα θέματα είναι η συγκρότηση και λειτουργία της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι η «πρώτη μεγάλη μάχη» για την αναθεώρηση της σύμβασης θα δοθεί το διήμερο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 28 και 29 Ιουνίου.
Χωρίς κοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ
Εν τω μεταξύ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε η εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών, αλλά με τεχνοκράτες ή εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.
Απαράδεκτες χαρακτήρισε κατά την εισήγησή του τις «δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις», ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. «Υποτιθέμενες τεχνοκρατικές λύσεις όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά και όταν κατέφυγε η Ελλάδα σε αυτές στην πλειοψηφία τους αποδείχτηκαν επιζήμιες», παρατήρησε, εκτιμώντας πως η προσπάθεια πρέπει να γίνει κατά βάση από δημοκρατικά νομιμοποιημένους πολιτικούς.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να κάνει ο ίδιος την αξιολόγηση των στελεχών, επισήμανε δε ότι δεν αυτοπροτείνεται για την κυβέρνηση.
Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που πρότεινε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με ό,τι καλύτερο διαθέτει σε στελεχιακό δυναμικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου πρότεινε το ΠΑΣΟΚ να παρέχει μόνο κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή στελεχών του.
Φ. Κουβέλης: Οι εξελίξεις επιταχύνονται
Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει πως «ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία».
Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν «εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και την άρση των μέτρων που έχουν κυριολεκτικά ματώσει την ελληνική κοινωνία».
Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί, τόνισε ο κ. Κουβέλης. «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται, για εμάς το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο και η μεγάλη μας διεκδίκηση», πρόσθεσε.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης με πολύ μεγάλη πλειοψηφία να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί.
«Οι εξελίξεις επιταχύνονται και εντός των επόμενων ωρών, της επόμενης ημέρας θα υπάρξει η τελική απόφαση για την κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.
Στη σύσκεψη μετέχουν οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.
«Αγκάθι» στις συνομιλίες αποτελεί το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά της μετενέρειας σε ισχύ και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας.
Μετά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση παραμένουν επίσης οι διαφορές για το μεταναστευτικό.