Ορκίζεται Πρωθυπουργός ο Αντ. Σαμαράς

Οι πληροφορίες για τα πρόσωπα της κυβέρνησης
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 14:43
UPD:16:14

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 16.00 ο Αντ. Σαμαράς προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

A- A A+

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε λίγο μετά τις 16.00 ο Αντ. Σαμαράς προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς διαθέτει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της Βουλής μετά τη συμφωνία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να συμπράξουν σε κυβερνητικό σχήμα. Στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προσέλθει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την εντολή που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί Πρωθυπουργός, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει η ορκωμοσία των υπουργών που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση.

Τα ονόματα των νέων υπουργών αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το βράδυ κι ενώ μαίνεται η ονοματολογία. Κατά την εισήγησή του στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει πως 16 υπουργοί συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Ναυτιλίας που πρέπει να ανασυσταθεί και 12 υφυπουργοί αρκούν για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της ΕΤΕ. Το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς και ως τώρα υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στις 19.00 θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, καθώς αύριο Πέμπτη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Γιάννης Μιχελάκης.

Το όνομα του κ. Αντώνη Μανιτάκη ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού φέρεται να υπουργοποιούνται η Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΥΠΕΚΑ).

Για το υπουργείο Αμυνας άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου (το όνομα του «παίζει» και για το υπουργείο Εξωτερικών ή την προεδρία της Βουλής) και άλλες για παραμονή του Φράγκου Φραγκούλη.

Γρίφος παραμένει το όνομα του νέου υπουργού Εργασίας.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αντ. Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί, προσθέτοντας ότι ζητήματα προσώπων θα ρυθμιστούν μέχρι το βράδυ.

ΠΑΣΟΚ
Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση

Η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και αυτό το μήνυμα, όπως είπε θα μεταφερθεί στο Eurogroup από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστό ότι ο κ. Ζανιάς θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που θα στηρίξουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

«Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνουν το βάρος της εθνικής συνευθύνης για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και την υπέρβαση της κρίσης», υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές κατά της Κουμουνδούρου που αρνήθηκε, όπως είπε, να συμμετάσχει «στην εθνική αυτή υπόθεση». Ανέφερε παράλληλα ότι οι αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων προχωρούν στη σύνταξη του κειμένου που αποτυπώνει το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης και στη συνέχεια, όπως είπε, αυτό θα εξειδικευτεί με προγραμματικές δηλώσεις.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε επιπλέον για μία ακόμη φορά ότι το κρισιμότερο από όλα τα θέματα είναι η συγκρότηση και λειτουργία της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι η «πρώτη μεγάλη μάχη» για την αναθεώρηση της σύμβασης θα δοθεί το διήμερο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Χωρίς κοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε η εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών, αλλά με τεχνοκράτες ή εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε κατά την εισήγησή του τις «δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις», ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. «Υποτιθέμενες τεχνοκρατικές λύσεις όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά και όταν κατέφυγε η Ελλάδα σε αυτές στην πλειοψηφία τους αποδείχτηκαν επιζήμιες», παρατήρησε, εκτιμώντας πως η προσπάθεια πρέπει να γίνει κατά βάση από δημοκρατικά νομιμοποιημένους πολιτικούς.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να κάνει ο ίδιος την αξιολόγηση των στελεχών, επισήμανε δε ότι δεν αυτοπροτείνεται για την κυβέρνηση.

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που πρότεινε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με ό,τι καλύτερο διαθέτει σε στελεχιακό δυναμικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου πρότεινε το ΠΑΣΟΚ να παρέχει μόνο κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή στελεχών του.

Φ. Κουβέλης: Οι εξελίξεις επιταχύνονται

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει πως «ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν «εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και την άρση των μέτρων που έχουν κυριολεκτικά ματώσει την ελληνική κοινωνία».

Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί, τόνισε ο κ. Κουβέλης. «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται, για εμάς το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο και η μεγάλη μας διεκδίκηση», πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης με πολύ μεγάλη πλειοψηφία να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί.

«Οι εξελίξεις επιταχύνονται και εντός των επόμενων ωρών, της επόμενης ημέρας θα υπάρξει η τελική απόφαση για την κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του Συνασπισμού Γιάννης Μηλιός σχολίασε μέσω twitter: «Ως πιθανοί υπουργοί αναφέρονται άτομα που είναι αναφανδόν υπερ του μνημονίου. Η κυβέρνηση παλινόρθωσης δε θα λάβει υπόψη της καθόλου τη λαική βούληση?!».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή