Η «Δεσποινίς Τζούλια» έρχεται από το Βερολίνο

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 14:48

A- A A+

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα Αύγουστου Στρίντμπεργκ, έρχεται στην Αθήνα το Schaubühne Berlin και η Κέιτι Μίτσελ, για να παρουσιάσουν το έργο «Δεσποινίς Τζούλια», στην Πειραιώς 260, την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στο έτος Στρίντμπεργκ, παρουσιάζοντας μια ελκυστική ελεύθερη απόδοση του σπουδαίου αυτού ανατρεπτικού - για την εποχή του- έργου, που προκάλεσε αντιδράσεις από λογοκριτές και αστυνομία, το 1888.

Το έργο

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, ψάχνοντας τη «μορφή του νέου περιεχομένου, το νέο κρασί που θα τινάξει τα παλιά μπουκάλια», έγραψε ένα έργο που προκάλεσε σκάνδαλο, διερευνώντας την ανελέητη πάλη ανάμεσα σε δύο τάξεις, δύο φύλα, δύο ψυχισμούς. «Με την ωμότητα του σκλάβου και την κρύα καρδιά του κυρίαρχου», μια καλοκαιριάτικη νύχτα, ο υπηρέτης κατατροπώνει την κόρη τού κόμη και, συμβολικά, την τάξη της.

Η παράσταση

Στην παράσταση - που θα ανεβεί στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους, το αδυσώπητο σκηνικό σαγήνης και εξουσίας στήνεται από τους δύο διακεκριμένους Aγγλους δημιουργούς, Κέιτι Μίτσελ και Λέο Ουόρνερ, στη σκηνοθεσία, και τον διάσημο Γερμανικό θίασο Schaubühne Berlin, μέσα από τη ματιά του τρίτου προσώπου, της εσωστρεφούς μαγείρισσας Κριστίν.

Ταυτότητα παράστασης: διασκευή: Katie Mitchell, μετάφραση: Maja Zade, σκηνοθεσία: Katie Mitchell - Leo Warner, σκηνικά - κοστούμια: Alex Eales, φωτισμοί: Philip Gladwell, σχεδιασμός ήχου: Gareth Fry - Adrienne Quartly, μουσική: Paul Clark. Ερμηνεύουν: Jule Böwe, Tilman Strauß, Luise Wolfram, Cathlen Gawlich, Lisa Guth, Luise Wolfram, τσέλο: Chloe Miller.

Πληροφορίες

Πειραιώς 260, Κτήριο Δ, Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς) τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 25 ευρώ, μειωμένο: 20 ευρώ, φοιτητικό, ΑΜΕΑ: 15 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς