Συγκλίσεις και εκκρεμότητες στο προγραμματικό πλαίσιο

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 20:30

Στελέχη που διαπραγματεύονται το προγραμματικό πλαίσιο διευκρινίζουν ότι υπάρχει σύμπτωση στα θεσμικά, με εξαίρεση την αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων ενώ παραμένουν οι διαφορετικές θέσεις των τριών κομμάτων για το μεταναστευτικό.

A- A A+

Νέα συνάντηση για τη ολοκλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας της νέας κυβέρνησης έχουν από τις 7 το απόγευμα αντιπροσωπείες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Όπως αναφέρουν στελέχη των τριών κομμάτων που μετέχουν στις συζητήσεις, έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς και τα τρία κόμματα συμπίπτουν σε αρκετά κεφάλαια, αν και εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες.

Πρόθεση όλων των πλευρών είναι να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν ένα κείμενο αρχών, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει κεφάλαια τα οποία αφορούν:

-Το εύρος του κυβερνητικού έργου.

-Τη διάρκεια της κυβέρνησης (η ΝΔ φέρεται να επιθυμεί τετραετία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θητεία μέχρι τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο 2014).

-Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων της κυβέρνησης.

-Τον τρόπο λειτουργίας.

Στελέχη που διαπραγματεύονται το προγραμματικό πλαίσιο διευκρινίζουν ότι υπάρχει σύμπτωση στα θεσμικά (μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, ασυλία των βουλευτών, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών), αλλά διαφωνία στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σύγκλιση απόψεων διαπιστώνεται και στη μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και στην επαναφορά της μετενέργειας (από τον Σεπτέμβριο, για διαπραγματευτικούς λόγους φαίνεται να επιθυμεί η ΝΔ), στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, και, κατ αρχήν, σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ για μη δημόσιο χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Πάντως, παραμένουν οι διαφορετικές θέσεις των τριών κομμάτων για το μεταναστευτικό και δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή