Κινηματογραφικά ταξίδια απόδρασης και αποφόρτισης άγχους

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 10:42

A- A A+

Ρομαντικό δράμα, αισθηματική κομεντί, γαλλική κωμωδία, βωβό επίκαιρο παραμύθι, τρισδιάστατα αιμοβόρα πιράνχας και μια από τις πιο ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών δημιουργούν δροσερή ατμόσφαιρα στις σκοτεινές αίθουσες, και προσκαλούν τους σινεφίλ για μια δίωρη απόδραση αποφόρτισης από το άγχος, που έχει γίνει μόνιμο φόντο στα πλάνα της καθημερινότητάς μας.

«Δικός σου για πάντα»

Το ρομαντικό δράμα του - βραβευμένου με Όσκαρ- σεναριογράφου και σκηνοθέτη Σκοτ Χικς βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Νίκολας Σπαρκς. Οι Ζακ Έφρον, Τέιλορ Σίλινγκ και Μπλάιθ Ντάνερ πρωταγωνιστούν στην ιστορία ενός Aμερικανού λοχία, ο οποίος, διανύοντας την τρίτη του θητεία στο Ιράκ, παίρνει μέρος σε μία ανταλλαγή πυρών που πρόκειται να αλλάξει τη ζωή του για πάντα, αφού γλιτώνει από τον θάνατο, βρίσκοντας τη φωτογραφία μιας γυναίκας θαμμένη στην άμμο. Θεωρώντας ότι αυτή είναι το γούρι του, ψάχνει να τη βρει και εμφανίζεται στην πόρτα της.

«Τι να περιμένεις, όταν είσαι έγκυος»

Η αισθηματική κομεντί του Κερκ Τζόουνς άντλησε την έμπνευσή της από το ομότιτλο εγχειρίδιο της Χάιντι Μέρκοφ, που κυκλοφόρησε το 1985 και έγινε η βίβλος της εγκυμοσύνης, αλλά και το έναυσμα, για μια σειρά βιβλίων που, μέχρι σήμερα, έχουν πουλήσει 35 εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως. Οι Κάμερον Ντιάζ, Τζένιφερ Λόπεζ, Ντένις Κουέιντ, Μάθιου Μόρισον, Ροντρίγκο Σαντόρο, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Μπεν Φάλκον, Μπρούκλιν Ντέκερ, Άννα Κέντρικ και Τσέις Κρόφορντ συνθέτουν 5 αλληλοσυνδεόμενα ζευγάρια που βιώνουν διαφορετικά την κατάσταση της εγκυμοσύνης, αναδεικνύοντας όχι μόνο τη γυναικεία, αλλά και την αντρική ψυχολογία και αντίληψη του θέματος.

«Οι γυναίκες του τελευταίου ορόφου»

Η γαλλική κωμωδία του Φιλίπ Λε Γκουέ - με τους Φαμπρίς Λουσινί, Σαντρίν Κιμπερλέν, Ναταλία Βερμπέκε, και Κάρμεν Μάουρα- απέσπασε τρία βραβεία Σεζάρ - β΄ γυναικείου ρόλου για τη μούσα του Αλμοδόβαρ, Κάρμεν Μάουρα, κοστουμιών και σκηνογραφίας. Η ταινία μάς μεταφέρει στο Παρίσι του 1962, όπου ένας ευκατάστατος χρηματιστής ζει ήρεμα με την οικογένειά του, μέχρι τη στιγμή που μετακομίζει - στον τελευταίο όροφο του σπιτιού τους- μια ομάδα από Σπανιόλες, οι οποίες εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στην πολυκατοικία. Πηγή έμπνευσης του σκηνοθέτη ήταν τα παιδικά του βιώματα, αφού τον μεγάλωσε μια Ισπανίδα οικιακή βοηθός και ο πατέρας του ήταν χρηματιστής.

«La antenna»

Ο νεαρός σκηνοθέτης από την Αργεντινή, Εστέμπαν Σαπίρ, το 2007, δημιούργησε μία ασπρόμαυρη βωβή ταινία, για να πει μια πανανθρώπινη και αιώνια ιστορία, χρησιμοποιώντας τα πιο απλά μέσα. Τιμώντας τις απαρχές της κινηματογραφικής τέχνης με χιούμορ, φαντασία και αναφορές σε όλα τα κινήματα, αφηγείται ένα επίκαιρο παραμύθι. Σε μια μακρινή πολιτεία, οι άνθρωποι έχουν χάσει τη φωνή τους. Ο κύριος TV, ο καναλάρχης της περιοχής, είναι αυτός που έχει αναλάβει την εξουσία. Έχει κλείσει τους ανταγωνιστικούς σταθμούς και έχει κατακλύσει την αγορά με τη μόνη διαθέσιμη τροφή, κουτιά με μπισκότα «ΤV Food»! Φωνές εναντίωσης δεν υπάρχουν, αφού βρήκε τη δραστική λύση. Απλώς, τις έκλεψε όλες!

«Πιράνχας 3DD: Η επιστροφή»

Τα τρισδιάστατα προϊστορικά και αιμοβόρα πιράνχας, μετά την πρώτη εισπρακτική τους επιτυχία, επιστρέφουν πιο πεινασμένα από ποτέ, στο σίκουελ του Τζον Γκούλαγκερ. Στην κωμική ταινία τρόμου, οι Ντανιέλ Πάναμπεϊκερ, Κατρίνα Μπόουντεν, Κρίστοφερ Λόιντ, Βινγκ Ρέιμς και Ντέιβιντ Χάσελχοφ προσπαθούν να ξεφύγουν από τα δολοφονικά δόντια των υδρόβιων τεράτων, τα οποία επιτίθενται στους επισκέπτες ενός κατάμεστου θαλάσσιου πάρκου.

«Ένας μεγάλος έρωτας»

Το δράμα του 1957, σκηνοθετημένο από τον Λίο ΜακΚάρεϋ, αποτελεί πιστό ριμέικ της ταινίας του 1939, «Love Affair», με τους Αϊρίν Ντουν και Τσαρλς Μπόγιερ, και θεωρείται μια από τις πιο ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Ο Κάρυ Γκραντ και η Ντέμπορα Κερ είναι, αντίστοιχα, ο γνωστός πλέιμποι και η τραγουδίστρια ενός night club που συναντιούνται τυχαία σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι και η έντονη έλξη που δημιουργείται μεταξύ τους είναι μοιραία. Έχοντας και οι δύο άλλες σχέσεις, σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουν τον έρωτα τους, δίνουν ραντεβού στην κορυφή του Empire State Building. Στη μεγάλη επιτυχία της ταινίας - την οποία ακολούθησαν πολλά ριμέικ, ακόμα και από το Bollywood- έπαιξε σημαντικό ρόλο το τραγούδι του Χάρυ Γουόρεν, «An Affair to Remember (Our Love Affair)», που ακούγεται στους τίτλους αρχής, ερμηνευμένο από τον Βικ Νταμόν και, αργότερα, στην ταινία από τον χαρακτήρα της Ντέμπορα Κερ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς