Η νέα κυβέρνηση στο επίκεντρο του βελγικού Τύπου

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 21:24

A- A A+

Εκτενείς είναι οι αναφορές του βελγικού Τύπου στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις με τις γαλλόφωνες εφημερίδες «Le Soir» και «L' Echo» να δημοσιεύουν πρωτοσέλιδα άρθρα για την Ελλάδα, η πρώτη με τίτλο «Ο Σαμαράς πρέπει να σώσει την Ελλάδα» και η δεύτερη με τίτλο «Η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να ξαναρχίσει το διάλογο με την Ευρώπη».

Ειδικότερα η Le Soir αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, είναι γνωστός στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Πριν από ένα χρόνο ακόμη, «τους δυσκόλευε», αρνούμενος να συμμαχήσει με τον σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου. Το φθινόπωρο μόνο, δέχτηκε να συνεργαστεί με την ομάδα του «τεχνοκράτη» Λουκά Παπαδήμου, με όρο να διοργανωθούν πρόωρες εκλογές.

Χθες, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε, δηλώνοντας: «Με τη βοήθεια του θεού, θα κάνουμε τα πάντα για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση». Αξιοπρέπεια των Ελλήνων, ανάκαμψη της οικονομίας, κοινωνική συνοχή θα βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης του για να ελαφρύνει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η Le Soir.

Από την πλευρά της η εφημερίδα «L' Echo» ασχολείται κυρίως με τον υπουργό Οικονομικών Βασίλη Ράπανο σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στα 65 του χρόνια, ο Βασίλης Ράπανος, νιώθει μέσα στους αριθμούς σαν "ψάρι μέσα στο νερό". Για να κλείσει τις τρύπες των ελληνικών δημοσιονομικών, είναι μεγάλο προσόν. Έχει και άλλα. Με διδακτορικό οικονομικών στο Queen's University του Kingston, στον Καναδά, παίζει την αγγλική γλώσσα στα δάχτυλα. Πρώην Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ε.Ε., κατέχει τα ευρωπαϊκά θέματα. Ακόμη καλύτερα, συμμετείχε στην είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, αφού διεύθυνε το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών το 2001. Και αν ο Βασίλης Ράπανος προσέφερε πολλά χρόνια υπηρεσίας στο Κράτος, διαθέτει και ένα χρυσό δίκτυο με τον ιδιωτικό τομέα. Προέδρευε του Διοικητικού Συμβουλίου του γίγαντα των Τηλεπικοινωνιών, ΟΤΕ, στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, στην περίοδο της ιδιωτικοποίησης. Και μετά από ένα σύντομο πέρασμα στο think tank των Ελλήνων εργοδοτών, διετέλεσε, από το Δεκέμβρη του 2009, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας».

Αναφερόμενη στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, η ολλανδόφωνη De Standaard σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Όλα εξαρτώνται από την Ευρώπη» τονίζει ότι η βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης εξαρτάται από την βούληση ή μη της Ευρώπης να χαλαρώσει τους αυστηρούς όρους του προγράμματος διάσωσης.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές αξιώσεις για χαλάρωση των όρων θα βρεθούν στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι παρά τις ελληνικές διαμαρτυρίες και την ενίσχυση των ριζοσπαστικών αντιμνημονιακών κομμάτων στις εκλογές της Κυριακής, δεν παρατηρείται μεγάλη διάθεση από την πλευρά των ευρωπαίων να προχωρήσουν σε ριζικές τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα που άπτονται του πυρήνα της πολιτικής λιτότητας.

Η εφημερίδα De Morgen σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ο νέος πρωθυπουργός θέλει να δώσει απτή ελπίδα στους Έλληνες» εκφράζει αμφιβολίες για την βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης, η οποία, όπως σημειώνει, δύσκολα θα μακροημερεύσει εάν κανείς λάβει υπόψη του την έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και την προαιώνια έχθρα μεταξύ των δύο κυριότερων κυβερνητικών εταίρων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Κατά την εφημερίδα, το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα κόμματα που την συναπαρτίζουν έχουν δεσμευτεί ρητά να επιδιώξουν με κάθε τίμημα την περίφημη επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι όμως δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προβούν σε ουσιώδεις παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Τέλος αθεράπευτα αισιόδοξο χαρακτηρίζει τον νέο υπουργό Οικονομικών η De Tijd σε άρθρο υπό τον τίτλο «Βασίλειος Ράπανος: Ο άνθρωπος που αρέσκεται να τα βλέπει όλα μέλι-γάλα, αποκτά ρόλο κλειδί στην ελληνική κρίση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή