WRC: Στα μαγευτικά τοπία της Νέας Ζηλανδίας

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 22:00
UPD:22/06/2012 17:04

A- A A+

Μετά λοιπόν την Ελλάδα και το ράλι Ακρόπολις το WRC επισκέπτεται έπειτα από δύο χρόνια τη νησιωτική χώρα της Ωκεανίας για τον έβδομο γύρο του πρωταθλήματος.

Ο συγκεκριμένος αγώνας που απείχε έναν χρόνο από το καλεντάρι της FIA, θεωρείται από τους αγαπημένους των ομάδων και οδηγών. Συνδυάζει την απίστευτη ομορφιά του τοπίου με τις γρήγορες ειδικές διαδρομές, κυρίως χωμάτινες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι λείπουν και τα ασφάλτινα κομμάτια.

Η βάση του αγώνα είναι το Οκλαντ, η πόλη όπου κατοικεί το 1/3 του πληθυσμού της χώρας (παρά το γεγονός ότι η πρωτεύουσα είναι ο Ουέλλινγκτον). Το ράλι ωστόσο καλύπτει μεγάλο φάσμα της ευρύτερης περιοχής, ιδίως τις δύο πρώτες ημέρες. Αυτό δεν επιτρέπει την επιστροφή των ομάδων στο Service Park. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν remote service, διάρκειας 15 λεπτών. Οι 22 ειδικές διαδρομές του αγώνα είναι γρήγορες, κατά βάση χωμάτινες με ομαλή επιφάνεια ενώ δεν λείπουν και μερικά κομμάτια με άσφαλτο.

Το ράλι θεωρείται ένα από το πιο όμορφα καθώς τα τοπία που περνούν οι οδηγοί είναι πραγματικά μαγευτικά. Θυμίζουν πολύ έντονα τον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού εκεί γυρίστηκε η γνωστή κινηματογραφική επιτυχία.

Το μοναδικό ίσως αρνητικό σημείο που ανησυχεί τα πληρώματα είναι ο καιρός καθώς αυτή την περίοδο στη Νέα Ζηλανδία είναι χειμώνας, εν αντιθέσει με την Ευρώπη όπου έχουμε καλοκαίρι. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι εναλλαγή του κλίματος ίσως να δυσκολέψουν τις ομάδες που δεν έχουν συνηθίσει σε αυτές τις καιρικές συνθήκες τέτοια περίοδο.

Αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τον Σεμπάστιαν Λεμπ που πηγαίνει στη Νέα Ζηλανδία έχοντας αέρα 20 βαθμών στη γενική κατάταξη. Ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής φαίνεται πως έχει βάλει στόχο μία ακόμη νίκη, την πέμπτη σε επτά αγώνες και γιατί όχι τον ένατο συνεχόμενο τίτλο.

Πίσω του ο teammate του Μίκο Χίρβονεν που ευελπιστεί σε ένα… στραβοπάτημα του Γάλλου για να ανέβει εκείνος στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Η πρώτη του πάντως χρονιά με την ομάδα της Citroen κρίνεται μέχρι στιγμής ως θετική.

Στην αντίπερα όχθη η Ford αναζητά εναγωνίως ένα καλό αποτέλεσμα απέναντι στη μεγάλη της αντίπαλο. Στο ράλι Ακρόπολις είχε τα φόντα, αλλά δεν ήταν τυχερή. Ετσι υπό τον φόβο ότι αν η Citroen κερδίσει την Νέα Ζηλανδία, θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών, ψάχνει μία νίκη-ανάσα. Κάτι σαν τονωτική ένεση στο ηθικό των ανθρώπων της ομάδας και πολύ δε περισσότερο στους οδηγούς της.

Στην ουσία, ο Μαντς Οστμπεργκ αν και με την ομάδα της Adpata βρίσκεται στη τρίτη θέση της γενικής βαθμολογίας εκπροσωπώντας τη Ford, τη στιγμή που Σόλμπεργκ και Λάτβαλα ακολουθούν με σημαντική διαφορά όμως από τον πρωτοπόρο Λεμπ. Ο Σόλμπεργκ έχει 73 βαθμούς (όταν ο Γάλλος 119) και ο Λάτβαλα μόλις 45.

Ο Ευγκένι Νόβικοφ ελπίζει ότι στη Νέα Ζηλανδία θα έχει καλύτερη τύχη από ό,τι στην Ελλάδα ενώ ο teammate του στην M-Sport, Οτ Τανάκ θέλει οπωσδήποτε ένα καλό αποτέλεσμα.

Oλα τα Mini θα δώσουν το παρόν στον έβδομο αγώνα της χρονιάς με τους Αρμίντο Αραούχο και Πάολο Νόμπρε, αλλά και τον Ντάνι Σορντό για την Prodrive. O Nάσερ Αλ-Ατίγια δεν θα βρεθεί στη Νέα Ζηλανδία κι έτσι τη θέση του θα πάρει ο Τιερί Νουβίλ.

Οι ειδικές διαδρομές του αγώνα διαδραματίζονται μετά τις 12 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) λόγω της διαφοράς ώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΟΥΣΙΑΝΗ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις