Πιάνουν δουλειά οι νέοι υπουργοί

Τελετές παράδοσης - παραλαβής
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 08:10
UPD:21:19

Αναλαμβάνουν από σήμερα καθήκοντα οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά, μετά τη χθεσινή τους ορκωμοσία και τις κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

A- A A+

Αναλαμβάνουν από σήμερα καθήκοντα οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά, μετά τη χθεσινή τους ορκωμοσία και τις κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ζητώντας πρωτίστως αποτελεσματικότητα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2198853 .

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Η λέξη κλειδί είναι η λέξη εμπιστοσύνη, σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την παραλαβή του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών».

Όπως επεσήμανε, μεγάλη σημασία έχει η πολιτική σταθερότητα και στο σημείο αυτό μίλησε για ένα «καινούριο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα», με το οποίο η Ελλάδα θα εκπλήξει ευχάριστα.

Αναφερόμενος στη συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από τρία κόμματα τα οποία εκπροσωπούν περίπου το 50% των Ελλήνων και γι αυτό διαβεβαίωσε, «από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τη συνεννόηση αυτή των τριών κομμάτων, αλλά και να την επεκτείνουμε κι άλλο.

Υπουργείο Εργασίας

Τους κεντρικούς στόχους της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας παρουσίασε ο Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Μεταξύ αυτών, όπως εξήγησε ο νέος υπουργός, είναι η διασφάλιση της ισορροπίας και της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, καθώς και η εναρμόνιση των συλλογικών συμβάσεων και των μισθών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «εθνική ανάγκη» την ανάληψη δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Πρόσθεσε δε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας συμπεριλαμβάνεται «εθνικό σύμφωνο για την απασχόληση των νέων με επείγουσες και πολυδιάστατες παρεμβάσεις».

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας η οποία ανήκε στο υπουργείο Υγείας, επανέρχεται στο υπουργείο Εργασίας, ενώ τόνισε την ανάγκη του εξορθολογισμού των επιδομάτων, ώστε να καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους.

Ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλιστεί «η απρόσκοπτη καταβολή των παροχών στους νόμιμους δικαιούχους, η αποτελεσματική λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων» καθώς και η είσπραξη των εισφορών «με συνεχείς ελέγχους σε συνδυασμό με τη διαρκή διασταύρωση των στοιχείων».

Σε άλλο σημείο, επισήμανε ότι «αναζητούνται τρόποι για την αποκατάσταση των επιδομάτων και των κατώτατων συντάξεων» ενώ αναφερόμενος στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σημείωσε ότι η επέκταση της κάλυψης του επιδόματος για έναν επιπλέον χρόνο αποτελεί προγραμματική δέσμευση, πρόσθεσε όμως, ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι κακή και ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθούν νέοι πόροι».

Θέτοντας το πλαίσιο της επόμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι θα τεθεί εκ νέου «το ζήτημα της μετενέργειας, η αποκατάσταση του δικαιικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, η διασφάλιση της ισορροπίας και νομιμότητας στην αγορά εργασίας και το άνοιγμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων αποτελεί «εθνικό στόχο», και πρόσθεσε ότι μεταξύ των άμεσων ενεργειών του υπουργείου θα είναι ο ανασχεδιασμός των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου με στόχο την αύξηση της απορρόφησης των πόρων και ο κατάλληλος σχεδιασμός των προγραμμάτων, ώστε να ωφεληθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ανέργων, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Υπουργείο Εσωτερικών

Τις προτεραιότητές του σκιαγράφησε και ο νεός υπουργος Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, τονίζοντας πως «προέχει η σύγχρονη πολιτεία και η ισχυρή αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη αλλά και μια προσπάθεια εναρμόνισης του θεσμικού πλαισίου για την ιθαγένεια και την παράνομη μετανάστευση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ώστε η χώρα μας να πάψει να είναι αποθήκη ψυχών».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής περιφέρειας και τόνισε πως ο τόπος χρειάζεται πολιτική και πολιτικούς που τα βάζουν με τα προβλήματα και καταφέρνουν να βάζουν το πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Υπουργείο Εξωτερικών

Στην επιστροφή του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εξωτερικών μετά από χρόνια στάθηκε ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

«Εδώ είναι οι ρίζες σας ...» και «πιστεύω ότι ποτέ δεν ξεχάσατε την υψηλή τέχνη της διπλωματίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μολυβιάτης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «το έργο σας δεν θα είναι εύκολο», καθώς «η κρίση δεν άφησε αλώβητο τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής».

Ως πρώτη προτεραιότητα ο κ. Μολυβιάτης έθεσε την αποκατάσταση και ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, καθώς όπως είπε, χωρίς αυτή δεν είναι δυνατή η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Κλείνοντας, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι τις συνέπειες της κρίσης έχει υποστεί και το ίδιο υπουργείο και το στελεχιακό του δυναμικό. Παρά τα προβλήματα όμως, το υπουργείο λειτουργεί «κατά ένα αξιοθαύμαστο τρόπο» χάρη στον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση των στελεχών και του προσωπικού του, υπογράμμισε και βαθιά συγκινημένος ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της διπλωματικής υπηρεσίας και τους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ.

Στην καρδιά της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, αναλαμβάνω την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής με πλήρη επίγνωση της εθνικής σημασίας αυτής της αποστολής, δήλωσε με τη σειρά του ο νέος υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στόχος, είπε, είναι να ξαναβρεί η χώρα το κύρος και τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και το διεθνές περιβάλλον και προϋπόθεση γι αυτό, υποστήριξε, είναι η δημιουργία εθνικού μετώπου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και του λαού.

Το ΥΠΕΞ πάντα προέτασσε το εθνικό συμφέρον και σήμερα, σημείωσε, τα στελέχη της διπλωματικής υπηρεσίας υπηρετούν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε τα στελέχη του υπουργείου και της διπλωματικής υπηρεσίας ότι θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι αδικίες σε βάρος τους και να βοηθηθούν αποτελεσματικά στην άσκηση των καθηκόντων τους. Τους καλώ, κατέληξε ο νέος ΥΠΕΞ, να κρατήσουν υψηλά το φρόνημα, το ηθικό τους και το αίσθημα δημοσίου καθήκοντος.

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Βασική επιδίωξη της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα είναι η οικονομική κρίση να μη μετατραπεί σε κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας, υπογράμμισε ο νέος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής.

«Έχουμε στις πλάτες μας αυτήν τη μεγάλη αποστολή», τόνισε και πρόσθεσε ότι εκεί που πρέπει θα αυξηθεί η αποτρεπτική δύναμη της χώρας, «για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε στο διηνεκές την ειρήνη, την ασφάλεια και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο νέος υπουργός Αμυνας υπογράμμισε ακόμη ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι ηθικό και φρόνημα, κάτι που, όπως ανέφερε, η ηγεσία και οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αποδείξει ότι το έχουν. Επισήμανε μάλιστα ότι είναι αποσυνδεδεμένο από τα «οποιαδήποτε δικαιολογημένα παράπονά τους», που απορρέουν από τις οριζόντιες περικοπές των μισθών.

Για τους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της νέας ηγεσίας θα επικεντρωθεί στο «να αποκαταστήσουμε στην πορεία του χρόνου αυτές τις μαύρες τρύπες, που απορρέουν από τις οριζόντιες περικοπές». Επίσης σημείωσε ότι η κοινωνικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων προς τον πολίτη θα συνεχισθούν και θα ενισχυθούν.

Στόχος του, όπως είπε, είναι να μην αδικηθεί κανένας. «Όταν κανείς προΐσταται των ενόπλων δυνάμεων πριν μπει στο υπουργείο αφήνει την κομματική του ταυτότητα έξω, τους αγκαλιάζει όλους ανεξάρτητα από την κομματική προέλευση και μαζί τους προσπαθεί για το καλύτερο της πατρίδας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τα άλλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι από την κάλπη βγήκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. «Να συνεργαστούμε αφήνοντας πίσω μικροπολιτικές επιδιώξεις του παρελθόντος και με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά να επιχειρήσπυμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Εκτίμησε τέλος ότι η πορεία θα είναι δύσκολη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σημασία έχει να ανακοπεί η πορεία του τόπου σε ελεύθευρη πτώση προς τα κάτω και να βάλουμε πάλι τον τόπο σε πορεία ανόδου.

Υπουργείο Υγείας

Κάθε αφετηρία είναι μια μεγάλη πρόκληση ιδιαίτερα όταν πιεστικά προβλήματα κάτω από δυσμενείς συνθήκες περιορίζουν τους μεγάλους οραματισμούς και μας υποχρεώνουν με σκληρή δουλειά να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, υπογράμμισε ο νέος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Υπουργείο Υγείας: Δηλώσεις Χρ. Κίττα - Α. Λυκουρέντζου

Δηλώσεις Χρ. Κίττα - Α. Λυκουρέντζου

Παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας από τον απερχόμενο υπουργό Χρήστο Κίττα, ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που προέχει για την πολιτική ηγεσία είναι να εργαστεί σκληρά με την αξιοποίηση των υπηρεσιακών παραγόντων και να υπάρξει αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εταίρων στο χώρο της Υγείας.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι έχει πλήρη συναίσθηση των μεγάλων ευθυνών και τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία θα παλέψει με ευθύτητα, ειλικρίνεια, χωρίς κομματικές διακρίσεις, και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου.

«Σας ζητώ να είστε αυστηροί αλλά δίκαιοι. Να μας κρίνετε για τις πράξεις μας. Να αγνοήσετε ό,τι μας αφήνει το κακό παρελθόν των συγκρούσεων», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Την πρόθεσή του να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις -και αυτές που σχεδίασαν και νομοθέτησαν οι προηγούμενες ηγεσίες στο υπουργείο Παιδείας- διατύπωσε ο νέος υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας πως «η κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να έχει συνέχεια».

Υπουργείο Παιδείας: Δηλώσεις Α.Ε. Κιάου - Κ. Αρβανιτόπουλου

Δηλώσεις Α.Ε. Κιάου - Κ. Αρβανιτόπουλου

Ειδικότερα, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο νέο υπερυπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι ανάκαμψη της χώρας δεν γίνεται χωρίς αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλαγές σε όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης και αξιοποίηση του έργου και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Παράλληλα, συνεχάρη την απερχόμενη υπηρεσιακή υπουργό Ευφροσύνη Κιάου για τη δουλειά της, η οποία όπως επεσήμανε, δεν ήταν απλά διεκπεραιωτική. Όπως είπε, η κ. Κιάου «έσκυψε πάνω από τα προβλήματα κι έδωσε λύσεις».

Σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός στάθηκε στην τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από τον Πρωθυπουργό. «Ξεκινάμε σκληρή δουλειά με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον. Πρέπει να οραματιστούμε και να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των επόμενων γενεών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η εθνική παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν την κιβωτό του ελληνισμού την ισχυρή διαχρονική μας ταυτότητα», πρόσθεσε.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Τη δέσμευσή του για σκληρή δουλειά με στόχο την υλοποίηση των πολιτικών του υπουργείου εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΚΑ από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό, Γρηγόρη Τσάλτα.

«Η πατρίδα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση [...]. Θα εργαστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιβιεράτος εξέφρασε τη χαρά του για την επικείμενη συνεργασία του με τον αναπληρωτή υπουργό και πρώην υπεύθυνο του τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη, και τον υφυπουργό, πρώην πρόεδρο της ΔΕΠΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο της κυβέρνησης Πικραμμένου, σημειώνοντας ότι ήταν «κυβέρνηση η οποία πρόσφερε υπηρεσίες στην πατρίδα».

Ο νέος υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολική σημασία της παραλαβής από ένα συνάδελφό του, καθώς όπως είπε «αποδεικνύεται ότι το Πανεπιστήμιο προσφέρει στην πατρίδα».

«Παραδίδω το ΥΠΕΚΑ σε τρεις αξιολογότατους ανθρώπους που γνωρίζουν τα θέματά του» δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός, Γρηγόρης Τσάλτας, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Παιδείας.

Κάλεσε παράλληλα τη νέα ηγεσία «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μη δειλιάσει πουθενά, έτσι ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο», καθώς «είναι η τελευταία μας ευκαιρία», όπως τόνισε.

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο, την χαρακτήρισε «σκληρό διάλειμμα» από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ενώ όπως είπε, αναλαμβάνοντας το υπουργείο διαπίστωσε «να έχει "καθίσει" το κράτος με πάρα πολλές εκρεμότητες και πολλά που έπρεπε να είχαν γίνει και δεν είχαν γίνει».

Ο κ. Τσάλτας έκανε λόγο για «τιτάνιο έργο» με 140 υπουργικές αποφάσεις, 8 υπουργικά διατάγματα και 6 ΚΥΑ, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα, αναφέροντας ως παραδείγματα την απόφαση για την προστασία των μικρών υγροτόπων των νησιωτικών περιοχών της χώρας, κατόπιν αιτήματος των ΜΚΟ, και την ανακήρυξη της λίμνης της Καστοριάς σε προστατευόμενη περιοχή.

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν να μιλάμε πολύ λίγο, να δουλεύουμε πάρα πολύ και να είμαστε πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί» δήλωσε, τέλος, στο σύντομο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, και συμπλήρωσε: «Αυτό θα είναι και το μότο του ΥΠΕΚΑ, για να πετύχουμε σε επίπεδο εθνικό».

Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

«Οι γυναίκες και οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας θα σταθούν συνταγματικοί φρουροί όχι μόνο της ασφάλειας και καθημερινότητας του πολίτη αλλά και της ουσίας του πολιτεύματος», δήλωσε ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι «η υποκατάσταση των σωμάτων ασφαλείας, του έργου τους, δεν προβλέπεται ούτε από το δικαιικό ούτε από το αξιακό μας σύστημα».

«Διερχόμαστε την ύψιστη πρόκληση της αμφισβήτησης: από τη μία ακραία εκδοχή του πολιτικού φάσματος και της απόπειρας υποκατάστασης από την αντίπερα ακραία εκδοχή του πολιτικού φάσματος», πρόσθεσε.

Οι κύριοι άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί η πολιτική του υπουργείου είναι, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η πάταξη της λαθρομετανάστευσης, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και την ΕΕ και η επίλυση των υπηρεσιακών προβλημάτων των αστυνομικών.

Υπουργείο Τουρισμού

Τη σημασία του τουρισμού για την ανάπτυξη της χώρας υπογράμμισε η Όλγα Κεφαλογιάννη, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της υπουργού.

Η κ. Κεφαλογιάννη εκτίμησε ότι ο τουρισμός μπορεί να αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής και πρωταγωνιστής για την έξοδο της χώρας από την κρίση και πρόσθεσε ότι ισχυρός τουρισμός σημαίνει εισόδημα, καταπολέμηση ανεργίας, νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την κ. Τατιάνα Καραπαναγιώτη, η νέα υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει συλλογική προσπάθεια, υπογραμμίζοντας ότι μεμονωμένες ενέργειες δεν προωθούν τον τουρισμό.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί, επισήμανε ότι κατεύθυνση είναι η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό με στόχο, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων. Η κ. Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για έκτακτο σχέδιο άμεσης ενεργοποίησης (πρόγραμμα εκατό ημερών) σημειώνοντας «ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι συνθήκες επιβάλλουν έργα και όχι λόγια».

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

«Αναλαμβάνω το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, της βαριάς ευθύνης που επωμίζομαι απέναντι στον τόπο, στον ελληνικό λαό, κυρίως όμως απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους και στην ελληνική διοίκηση, απ' την καλή, χρηστή και αποτελεσματική λειτουργία της οποίας εξαρτάται εν πολλοίς, το μέλλον αυτού του τόπου», τόνισε ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης, παραλαμβάνοντας το υπουργείο από τον υπηρεσιακό υπουργό Παύλο Αποστολίδη.

Είπε ακόμη ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους «με στόχο την ενδυνάμωση της διοικητικής μας ικανότητας για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής δημόσιας διοίκησης».

«θα αξιοποιηθούν όλες οι προσπάθειες και θα σεβαστούμε τη διοικητική νομιμότητα. Θα πραγματοποιήσουμε μελετημένες και προσεγμένες τομές και ρήξεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Μανιτάκης δεσμεύθηκε ότι οι αποφάσισεις θα λαμβάνονται με διαφάνεια μετά από καλόπιστο και υπεύθυνο διάλογο. Οπως είπε, «θα ενεργήσουμε με σύνεση, αποφασιστικότητα και φαντασία, θα ακούμε, θα μελετούμε και συνεννοούμαστε».

Τέλος, ο νέος υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, αλλά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος τον πρότεινε για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο νέος υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, με τη σειρά του, αναφερόμενος στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είπε ότι θα επανασχεδιαστούν οι δομές και οι διαδικασίες της διοίκησης με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ηλεκτρονική γραφειοκρατία δεν παύει να είναι γραφειοκρατία».

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό είναι η επιδίωξη του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, που αναλαμβάνει από σήμερα επισήμως τα καθήκοντά του.

«Δεν υπάρχουν μάγοι, κι αν υπάρχουν εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς. Θα δώσουμε λύσεις εκεί που προσδοκά η κοινωνία στη Δικαιοσύνη. Θα επιδιώξουμε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν υπάρξουν λύσεις, εγώ δεν έχω θέση στο υπουργείο», τόνισε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Ο κ. Ρουπακιώτης εστίασε στην ανάγκη να υπάρξουν γρήγορα λύσεις για να αποκτήσει το δικαστικό σύστημα το κύρος που του αξίζει. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα. «Πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, πρέπει να έχουμε μια συνάντηση για να βρούμε λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους δικηγόρους, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι θα αναζητηθούν λύσεις για το εισόδημά τους και ξεκαθάρισε πως αδιαφορεί για τα σχόλια που ενδεχομένως υπάρξουν, ότι είναι ευνοϊκά προσκείμενος προς τον συγκεκριμένο κλάδο, λόγω του ότι υπήρξε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Οσον αφορά τις φυλακές σημείωσε πως δεν αποτελούν χώρους «αποβλήτων» της κοινωνίας αλλά χώρους όπου εγκλείονται πολίτες που έχουν όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, ενώ στερούνται την ελευθερία τους.

«Η άσκηση της πολιτικής είναι απλή υπόθεση αρκεί να είναι κανείς ανεξάρτητος, να γνωρίζει το αντικείμενο του, να δουλεύει πολύ και να είναι απλός άνθρωπος», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε η πόρτα του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει το επανασυσταθέν υπουργείο Ναυτιλίας στη διεθνή θέση της χώρας, αλλά και στον ιδιαίτερο ρόλο που αποκτά η ναυτιλιακή πολιτική, με την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος στον ιστορικό του χώρο, αναφέρθηκαν ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης και ο υφυπουργός Γιώργος Βερνίκος, κατά τη σημερινή παραλαβή του νέου χαρτοφυλακίου τους, από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η επανασύσταση του υπουργείου και η επαναφορά του Λιμενικού στο φυσικό του χώρο ήταν πάγιο αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

«Η ναυτιλία είναι ένας τομέας εθνικής υπεροχής που μπορεί ομαλά, με σιγουριά, γρήγορα και με αποφασιστικότητα, να μας οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση και να επιστρέψει στον τόπο την πολυπόθητη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο υπουργός απευθύνοντας κάλεσμα προς τους εκπροσώπους της ναυτιλιακής οικογένειας, τους πλοιοκτήτες, τους ναυτικούς και τους ναυτεργάτες, για ανοιχτή και έντιμη συνεργασία.

Ο κ. Μουσουρούλης είπε ότι αισθάνεται τιμή -καθώς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα αναλαμβάνει την ευθύνη αυτού του ιστορικού υπουργείου- αλλά και δέος απέναντι στις απεριόριστες δυνατότητες του κλάδου.

Αναφερόμενος στο εθνικό νηολόγιο είπε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητά του, ενώ για την ποντοπόρο ναυτιλία είπε ότι θα αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μουσουρούλης ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων της ναυτιλίας προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η καλή λειτουργία της ελληνικής ακτοπλοΐας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα δώσουμε μικρές και μεγάλες μάχες για να πετύχουμε μικρές και μεγάλες νίκες».

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Ραχοκοκαλιά του έθνους» χαρακτήρισε τον αγροτικό τομέα, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισημαίνοντας πως πρέπει να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης αυτού του τόπου. Στη σύντομη ομιλία του, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, περιέγραψε τον διαχρονικό και καθοριστικό ρόλο της γεωργίας στο πέρασμα των δεκαετιών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «η γεωργία πήρε στις πλάτες της την ανάπτυξη της βιομηχανίας και υποστήριξε κι άλλες πολιτικές του τόπου. Επομένως, ο τόπος χρωστά στη γεωργία και η κοινωνία πρέπει να επιστρέψει τα χρωστούμενα».

«Οι ευκαιρίες» συνέχισε ο νέος υπουργός, «δεν τελείωσαν. Συνεχώς δημιουργούνται καινούριες. Ευκαιρίες να μιλήσει ξανά ο κόσμος για τα αγροτικά μας προϊόντα», προσθέτοντας πως, στις σημερινές συνθήκες, στις «πλάτες» της γεωργικής διαδικασίας θα πρέπει να επιλυθούν κι άλλα προβλήματα. «Γνωρίζω τις δυσκολίες που περνά η διοικητική μηχανή. Γνωρίζω τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε μπροστά στις νέες προκλήσεις» είπε ο κ. Τσαυτάρης.

Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι η ευκαιρία να ορθοποδήσει η χώρα, γι' αυτό και χρειάζεται η συστράτευση όλων, δήλωσε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Αναφέρθηκε εκτενώς στους δεσμούς και τη γνώση των προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, λέγοντας, χαρακτηριστικά, πως, «βλέποντας ανάμεσά σας τον πατέρα μου, βλέπω, στο πρόσωπό του, την αγωνία του αγροτικού μόχθου». Αφού επισήμανε πως ο αγροτικός τομέας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα, από κοινού με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, εκτίμησε πως «έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να πετύχουμε».

Παράλληλα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική - διαπραγματεύσεις κρίσιμες, πλην όμως, όπως είπε, «είμαστε σε καλό δρόμο».

«Νιώθω, σαν να έχω απολυθεί από τον στρατό. Ήταν μεγάλο το βάρος σε τούτο το υπουργείο» δήλωσε, χαριτολογώντας, ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναπολέων Μαραβέγιας. Ευχαρίστησε το προσωπικό του υπουργείου και τους γενικούς γραμματείς για τη συνεργασία τους, προσθέτοντας πως, το τελευταίο διάστημα, προχώρησαν αρκετά τρέχοντα ζητήματα αλλά και τέθηκαν κάποιες βάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή