«Απόπειρα περαιτέρω υποβάθμισης τόσο του θεσμού της Βουλής όσο και του συνταγματικά και θεσμικά κατοχυρωμένου ρόλου της Αντιπολίτευσης», χρεώνει στην κυβέρνηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή την κατακλείδα της διακήρυξης της συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό κείμενο καταλήγει ως εξής:
«Με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση του νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Κοινοβουλίου».
Σύμφωνα με την κ. Κωνταντοπούλου, η εξαγγελία αυτή συνιστά από μόνη της θεσμική εκτροπή και αποτελεί ομολογία ότι στόχος είναι, και πάλι, η δημιουργία «Κυβερνητικής Βουλής», σε πλήρη αναντιστοιχία με τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.
«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι τα συμπράττοντα κόμματα της νέας Κυβέρνησης δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να δεσμευθούν σε τίποτε για τους ανέργους, για τους εργαζομένους, για τους συνταξιούχους, για τους μαστιζόμενους νέους, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τους χειμαζόμενους αγρότες, για τους ασθενείς, για την κατάργηση του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, για την αναζήτηση ευθυνών για τα πολιτικά σκάνδαλα, την διαφθορά και την κλεπτοκρατία, για την ευθύνη υπαγωγής της χώρας μας στην επιτήρηση με ακρωτηριασμό κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά δεν παρέλειψαν να εξαγγείλουν ως μοναδική ρητή δέσμευση, μια νέα θεσμική εκτροπή», σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώνοντας την επίθεσή της προσθέτει: «Στην βιασύνη τους, λησμόνησαν ακόμη και την κοινοβουλευτική παράδοση συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων σε οποιαδήποτε αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής».
«Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι όσο υπάρχει ακόμη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στη χώρα μας, η Κοινοβουλευτική Λειτουργία δεν εξαγγέλλεται από την Κυβέρνηση. Το Προεδρείο της Βουλής (στο οποίο θεσμικά συμμετέχει η Αντιπολίτευση) δεν ενεργεί κατά παραγγελία της Κυβερνήσεως, ούτε λαμβάνει εντολές πριν καν εκλεγεί. Και, κυρίως, ο Κανονισμός της Βουλής έχει ως σκοπό να διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την αναλογική αντιπροσώπευση και ακρόαση των Κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη και όχι να προστατεύει ή να δημιουργεί προνόμια για Κυβερνήσεις ή Κυβερνώσες Κομματικές Κοινοπραξίες», καταλήγει η κ. Κωνσταντοπούλου.