Έκκληση Κ. Ανάν για αύξηση των πιέσεων στη Συρία

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 19:19

«Είναι καιρός να δράσουμε τώρα», επεσήμανε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις πιέσεις και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

A- A A+

Έκκληση για τερματισμό της βίας στη Συρία απηύθυνε ακόμη μια φορά ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις πιέσεις και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

«Είναι καιρός να δράσουμε τώρα», επεσήμανε ο κ. Αναν ενώ υποστήριξε ακόμη ότι το Ιράν θα πρέπει να είναι «μέρος της λύσης».

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι επεσήμανε στο Σύρο ομόλογό του πως η Δαμασκός πρέπει να κάνει «πολλά περισσότερα» για να εφαρμόσει το σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Αναν.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πόλεις ταυτόχρονα με τους αντάρτες ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα ζητήσει την υποστήριξη και άλλων κρατών για μια τέτοια συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , τουλάχιστον 26 Σύροι φιλοκαθεστωτικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε ενέδρα στο Χαλέπι.

Η επίσημη συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι «ένοπλοι τρομοκράτες διέπραξαν μια βάρβαρη σφαγή στην οποία τουλάχιστον 25 πολίτες σκοτώθηκαν στο χωριό Ντάρατ-Αζάχ», διευκρινίζοντας ότι τα θύματα «πυροβολήθηκαν» ενώ τα πτώματά τους «ακρωτηριάστηκαν».

Παράλληλα, συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών με βαρέα πολυβόλα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να σκοτωθούν στην πόλη Χαλέπι, είπαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έκαναν πορεία προς την κεντρική πλατεία Σααντάλαχ αλ Τζαμπίρι όταν τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα άνοιξαν πυρ, είπαν ακτιβιστές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δύο εκ των οποίων είπαν ότι βρίσκονται στην πόλη.

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε τα μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας να λιποτακτήσουν, μία μέρα μετά την αποσκίρτηση ενός σμήναρχου της πολιτικής αεροπορίας που προσγείωσε ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-21 στην Ιορδανία.

«Η Γαλλία εκφράζει την ικανοποίησή της για την αυτομόληση του σμήναρχου Χάσαν Χαμάντα και χαιρετίζει αυτή τη θαρραλέα χειρονομία», ανέφερε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στον πιλότο που προσγείωσε ένα καταδιωκτικό στην Ιορδανία και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

«Καλούμε όλα τα μέλη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας να συνεχίσουν τις αυτομολήσεις, τις λιποταξίες και να μην υπακούουν πλέον στις εγκληματικές διαταγές του καθεστώτος της Δαμασκού», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΟΗΕ: 1,5 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν ανάγκης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία αυξήθηκε στο 1,5 εκατομμύριο έναντι ενός εκατομμυρίου, σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, η κλιμάκωση της βίας στη Συρία δυσχεραίνει τις απόπειρες των Ηνωμένων Εθνών να οργανώσουν επιχειρήσεις αρωγής του πληθυσμού.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ είχε διανείμει τρόφιμα σε 461.000 Σύρους μέχρι τα μέσα Ιουνίου και φιλοδοξεί να αυξήσει τον αριθμό σε 850.000 τον Ιούλιο, δήλωσαν αξιωματούχοι στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Οι διεθνείς οργανισμοί αρωγής είχαν αποκλεισθεί από τη Συρία κατά τη διάρκεια των αναταραχών. Πριν από δύο εβδομάδες, η Δαμασκός συμφώνησε να επιτρέψει στα Ηνωμένα Εθνη και άλλες διεθνείς οργανώσεις αρωγής να επεκτείνουν στη χώρα τις δραστηριότητές τους.

Η συμφωνία προβλέπει την επί τόπου λειτουργία κέντρων συντονισμού σε τέσσερις επαρχίες που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συγκρούσεις, την Ντεράα, την Ντέιρ αλ-Ζορ, τη Χομς και την Ιντλιμπ.

Χθες, το προσωπικό της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, που ήλπιζε ότι θα επιχειρήσει την απομάκρυνση παγιδευμένων και τραυματιών αμάχων από την πόλη Χομς, δεν κατόρθωσε να εισέλθει στην πόλη εξαιτίας των συγκρούσεων και του βομβαρδισμού. Εκπρόσωποι των δύο οργανισμών ανακοίνωσαν ότι η προσπάθειά τους θα επαναληφθεί σήμερα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή