Παραγουάη: Ορκίστηκε ο Φεντερίκο Φράνκο

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012 07:11
UPD:07:22
REUTERS

A- A A+

Ο Φεντερίκο Φράνκο ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Παραγουάης, μετά την αποπομπή του Φερνάντο Λούγκο από το ύπατο αξίωμα.

Ο 49χρονος Φράνκο, χειρουργός, πρώην αντιπρόεδρος και σύμμαχος του Λούγο, είχε μεταπηδήσει στην αντιπολίτευση και μετατράπηκε σε ηγετικό της στέλεχος.

Στην ομιλία του ζήτησε να υπάρξει εθνική ενότητα και δεσμεύτηκε να σεβαστεί τη συνταγματική τάξη και την δημοκρατία, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση εκλογών τον Απρίλιο του 2013.

Ο Φερνάντο Λούγκο, πρώην καθολικός επίσκοπος, αποδέχθηκε την αποπομπή του από τη Γερουσία (39 ψήφοι υπέρ, 4 κατά) και κάλεσε τους υποστηρικτές του να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους ειρηνικά.

Ωστόσο, βίαια επεισόδια ξέσπασαν έξω από το Κογκρέσο λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί ρόπαλα, δακρυγόνα και αντλίες νερού υπό πίεση για να αποκρούσει εξοργισμένους διαδηλωτές. Ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα.

Ο Φερνάντο Λούγκο κατηγορείται για «πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του» μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με 17 νεκρούς που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα βορειοανατολικά της χώρας μεταξύ της αστυνομίας και των αγροτών.

Πάντως η υπουργός Υγείας Εσπεράνσα Μαρτίνες είχε χαρακτηρίσει την διαδικασία αποπομπής του Λούγκο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είπε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι θεωρεί «παράνομη» την απόφαση της Γερουσίας και δεν θα αναγνωρίσει το νέο πρόεδρο ενώ πρότεινε να κλείσουν τα σύνορα.

Ακόμα δεν είναι σαφές εάν η Παραγουάη θα απομονωθεί επίσης. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών συνεδριάζει στην Ουάσινγκτον εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ασουνσιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP, DPA

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή