Συγχαρητήρια μηνύματα για την εκλογή του Μόρσι

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012 22:31
UPD:23:23
REUTERS

A- A A+

Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν πολλές χώρες στην Αίγυπτο για τη νίκη του Μοχάμεντ Μόρσι στις προεδρικές εκλογές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ συνεχάρη τον Μοχάμεντ Μόρσι για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο και ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Αιγυπτίων.

«Ο λαός της Αιγύπτου εξέλεξε ένα νέο πρόεδρο. Τους συγχαίρω για το αποτέλεσμα και για την ειρηνική διαδικασία», έγραψε ο Χέιγκ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Βρετανός υπουργός κάλεσε τον Μόρσι να προωθήσει γρήγορα δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων, ανδρών και γυναικών.

Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Μόρσι, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του και εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η δημοκρατική μετάβαση που ξεκίνησε το 2011 προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος δικαίου που θα εγγυάται τις πολιτικές ελευθερίες όλων των πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη απόψε τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας ιστορική την εκλογή του Μόρσι για τη χώρα και για όλη την περιοχή.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε διατεθειμένη "να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Μόρσι και τον κάλεσε να τείνει το χέρι σε όλες τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της στις Βρυξέλλες.

Αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν το νέο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και κάλεσαν τη χώρα να παραμείνει ένας πυλώνας της ειρήνης στην περιοχή.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό ο εκλεγμένος πρόεδρος Μόρσι, αυτήν την ιστορική στιγμή, να λάβει μέτρα για να προωθήσει την εθνική ενότητα, συμβουλευόμενος όλες τις πλευρές για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ακόμη επισημαίνεται ότι είναι ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Αιγύπτιων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως των Χριστιανών Κοπτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν συνεχάρη τους Αιγύπτιους για τη νίκη του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στα τελευταία στάδια της «Ισλαμικής Αφύπνισης».

«Το επαναστατικό κίνημα του αιγυπτιακού λαού βρίσκεται στα τελευταία στάδια της Ισλαμικής Αφύπνισης και μιας καινούριας εποχής αλλαγών στη Μέση Ανατολή», σημειώνεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο των φοιτητών ISNA.

Το Ισραήλ χαιρέτισε τη δημοκρατική διαδικασία με την οποία αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει τη συνεργασία του με το Κάιρο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ταυτόχρονα, ελπίζει να συνεχιστεί η συνεργασία του με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, στη βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979, η οποία είναι προς το συμφέρον των δύο λαών και συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή, προστίθεται στο κείμενο.

Ο Έλι Σάκεντ, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στο Κάιρο, εξέφρασε την άποψη ότι η εξουσία του Μόρσι θα περιοριστεί από τον πανίσχυρο αιγυπτιακό στρατό. Από την πλευρά του ο Ισραέλ Χάσον, βουλευτής του κεντρώου κόμματος Καντίμα ο οποίος έχει υπηρετήσει ως απεσταλμένος του Νετανιάχου στο Κάιρο, είπε ότι η πιθανότητα να «παγώσουν» περαιτέρω οι ήδη ψυχρές σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο, σημαίνει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ανανεώσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του με τους Παλαιστίνιους.

Από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε τη νίκη του Μόρσι «ιστορική στιγμή» για τη Μέση Ανατολή. «Ξεκινά μια νέα εποχή για την Αίγυπτο. Πρόκειται για μια αναστροφή στο πρόγραμμα εξομάλυνσης των σχέσεων και συνεργασίας με τον εχθρό, το Ισραήλ, υποστήριξε ο Ζαχάρ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή