Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 12:26
UPD:12:56

Με τη συμμετοχή των πρεσβευτών των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, συνεδριάζει σήμερα το ανώτατο όργανο της Συμμαχίας μετά από αίτημα της Τουρκίας για την κατάρριψη του μαχητικού της αεροσκάφους από τη Συρία.

A- A A+

Με τη συμμετοχή των πρεσβευτών των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, συνεδριάζει σήμερα το ανώτατο όργανο της Συμμαχίας (Συμβούλιο του Βόρειου Ατλαντικού - North Atlantic Council), μετά από αίτημα της Τουρκίας για την κατάρριψη του μαχητικού της αεροσκάφους από τη Συρία.

Η Τουρκία επικαλείται το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο κάθε χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου αν θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα ή η ασφάλειά της. Σημειώνεται πως είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του το 1949, που μια χώρα κάνει χρήση του άρθρου 4. Η πρώτη ήταν το 2003 και πάλι από την Τουρκία με θέμα το Ιράκ.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου, κατά την οποία πάντως δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, άρχισε στις 10.00 (ώρα Βρυξελλών) και λίγο μετά το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Αίσθηση εν τω μεταξύ έχει προκαλέσει τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Ria Novosti χθες Δευτέρα, το οποίο επικαλούμενο ειδικούς, μετέδωσε ότι το τουρκικό αεροσκάφος δοκίμαζε τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και η κατάρριψή του δείχνει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων με τα οποία είναι εξοπλισμένη η Συρία.

«Μία ξένη στρατιωτική επέμβαση δεν είναι καλή επιλογή για τη Συρία», εκτίμησε από την πλευρά του ο γ.γ. της Συμμαχίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή