Δέσμευση Λυκουρέντζου για εξόφληση των φαρμακοποιών

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 15:06
UPD:17:59

Ποσό ύψους 125 εκατ. ευρώ θα δοθεί στους φαρμακοποιούς έως τις 5 Ιουλίου για την εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά το τέλος της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης για το θέμα.

A- A A+

Ποσό ύψους 125 εκατ. ευρώ θα δοθεί στους φαρμακοποιούς έως τις 5 Ιουλίου για την εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά το τέλος της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης για το θέμα.

Η εξόφληση των φαρμακοποιών θα αρχίσει την Πέμπτη 28/6, ενώ οφειλές παλαιότερων ετών θα τακτοποιηθούν το επόμενο διάστημα, δεσμεύθηκε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση στους φαρμακοποιούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Α. Λυκουρέντζος: Εξόφληση του υπολοίπου Απριλίου του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς

Α. Λυκουρέντζος: Εξόφληση του υπολοίπου Απριλίου του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του. Στη χθεσινή συνεδρίασή του το προεδρείο του ΠΦΣ αποφάσισε να προτείνει στα μέλη του να διακόψουν την πίστωση σε χιλιάδες ασφαλισμένους, ακολουθώντας τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) τα μέλη του οποίου συνεχίζουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση.

Ανυποχώρητοι ωστόσο, δείχνουν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ορίζοντας Γενική Συνέλευση του κλάδου, όπου και θα συζητηθεί η περαιτέρω στάση του.

«Παρόλο που η κατάσταση με τα φάρμακα συνεχώς επιδεινώνεται, η προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης προβλέπει τη "συνέχιση της μείωσης της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης"» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει: «Παρά την εκπεφρασμένη και στις πρόσφατες εκλογές αντίθεση της κοινωνίας, η νέα τρικομματική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική που παροξύνει όλα τα προβλήματα, επιταχύνοντας την ανθρωπιστική κρίση. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η στροφή 180 μοιρών από τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους».

Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη φαρμακευτική περίθαλψη είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν με πρόσχημα την περιστολή της «σπατάλης» και στόχο να μειωθεί η κρατική και ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη, αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το μάρμαρο της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης το πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες».

Μεταξύ άλλων το ΚΚΕ ζητεί άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από το κράτος, κρατική χρηματοδότηση «για να παρέχονται δωρεάν όλα τα φάρμακα σε όλο το λαό με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους», δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ. Καλεί επίσης την κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων, την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία τους με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις, υλικά για τα χειρουργεία και τρόφιμα και να προχωρήσει σε αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος ή συμψηφισμό των χρεών του για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα στα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, στους φαρμακοποιούς και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή