Χορευτικό αμάλγαμα φεμινισμού και σκληροπυρηνικής έρευνας

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 16:00

A- A A+

Ο σύγχρονος ελληνικός χορός εκφράζεται εις διπλούν, μέσα από τις παραστάσεις «Hardcore Research on Dance» της Γεωργίας Βαρδαρού και «Κρυμμένη στους ελαιώνες» της ομάδας χορού Αμάλγαμα, που παρουσιάζονται στην Πειραιώς 260, την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Ιουνίου.

Με κάθε εμπειρία να καταχωρεί μέσα στο σώμα ένα αισθητό αρχείο που λαχταρά να εξωτερικευτεί και με μία κινησιολογική προσέγγιση της γυναικείας διεκδίκησης της ισότητας, η κάθε βραδιά προσφέρει διπλή δόση χορού και εξερεύνησης των ανύπαρκτων ορίων του.

Hardcore Research on Dance, στις 9 μ.μ.

Η Ελληνίδα χορεύτρια Γεωργία Βαρδαρού, η οποία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, επιχειρώντας μία σόλο χορευτική ανατομία, που περικλείει ερωτήματα και απαντήσεις για το περιεχόμενο και την καταγωγή του δικού της χορού. Δημιουργώντας και ερμηνεύοντας, εξωτερικεύει μία εσωτερική ιστορία, καθώς κινείται και ακινητοποιείται με απρόβλεπτο ρυθμό και τρόπο, απογυμνωμένη από προκαθορισμένα θέματα.

Κρυμμένη στους ελαιώνες, στις 10 μ.μ.

Με συνεχείς μεταμορφώσεις και κινητικές εικόνες, η χορογράφος Μαρία Γοργία θέτει, επί σκηνής, ζητήματα γυναικείας ταυτότητας. Αναθέτοντας την ερμηνεία του απαιτητικού σόλο στη Ράνια Γλυμίτσα, εστιάζει παράτολμα στη δύσκολη πορεία χειραφέτησης της Ελληνίδας, τους δύο τελευταίους αιώνες και αποπειράται μια αναμέτρηση με την ίδια την ιστορία της χώρας. Το δραματουργικό υλικό συνθέτουν κίνηση, λόγος, σκηνικά αντικείμενα και βίντεο.

Συντελεστές: σύλληψη - χορογραφία - σκηνοθεσία - σκηνογραφία: Μαρία Γοργία, ερμηνεία: Ράνια Γλυμίτσα, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική: Lost Bodies, Γοργοπόταμος με τη Μαρία Δημητριάδη, σε διασκευή του Θάνου Μικρούτσικου, Στέλλα του Μάνου Χατζιδάκι από την ταινία «Στέλλα», Γαλάζιος Δούναβης του J. S. Strauss, βίντεο: Βάνα Κωσταγιόλα - Περικλής Μαθιέλλης, σκίτσα: Ολυμπία Τοπτσίδου - Κωνσταντίνα Σκεπετάρη,

κείμενα: Εφημερίς των Κυριών, Γεωργίου Σουρή, Εμμανουήλ Ροΐδη, από το βιβλίο «Η εξέγερση των κυρίων» της Ελένη Βαρίκα, επιστημονικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιουπκιολής, σχεδιασμός - κατασκευή κοστουμιών: Ολυμπία Τοπτσίδου, βοηθός ενδυματολόγου και σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Σκεπετάρη, ανδρική φωνή: Θάνος Κόης.

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 - Κτήριο E, Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς) τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15 (μειωμένο), 10 (φοιτητικό, ΑΜΕΑ) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς