ΗΠΑ: Ο Ασαντ χάνει τον έλεγχο στη Συρία

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 22:07

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου το καθεστώς Ασαντ χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο στη Συρία.

A- A A+

Οι λιποταξίες στο στρατό, οι συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό και η καταστροφή του τουρκικού αεροσκάφους από τη Συρία, αποτελούν σημάδια ότι το καθεστώς Ασαντ χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν ως στόχο την υλοποίηση μιας πολιτικής μετάβασης χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Εν τω μεταξύ, ο διεθνής απεσταλμένος Κόφι Αναν προσπαθεί να οργανώσει σύνοδο των μεγάλων δυνάμεων στη Γενεύη το Σάββατο για να συζητήσουν το σχέδιο των έξι σημείων για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία.

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί, η σύνοδος αυτή θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, ενώ θα πρέπει να υπολογίζει στην παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία).

Η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος της Δαμασκού, θα πρέπει να συμμετάσχει στη σύνοδο του Σαββάτου, σύμφωνα με το Ρώσο Πρέσβη στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Ώστόσο η Μόσχα, μέσω του υπουργού της των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν θα πρέπει επίσης να συμμετάσχει στη σύνοδο κάτι στο οποίο αντιτάσσονται οι Δυτικοί.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσού, απευθυνόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εκτίμησε ότι οι συνθήκες στη Συρία δεν είναι ακόμη ευνοϊκές ώστε να επαναληφθούν οι επιχειρήσεις των παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ είχε ανακοινώσει στις 16 Ιουνίου ότι αναστέλλονται οι επιχειρήσεις της αποστολής εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα 300 μέλη της που έχουν γίνει στόχος επιθέσεων με βόμβες αλλά και πυρών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 ενώ ο Βρετανός πρεσβευτής στο ΟΗΕ Λάιαλ Γκραντ εκτίμησε τη Δευτέρα ότι οι νεκροί ενδέχεται να ξεπερνούν τους 15.000.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι νεκροί ανέρχονται στους 58, μεταξύ των οποίων 30 άμαχοι, κατά τη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων στη Συρία.

Δέκα νεκροί είναι ο απολογισμός των μαχών που γίνονται ανάμεσα στο συριακό στρατό και τους αντάρτες σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το κέντρο της Δαμασκού.

Οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι έχουν καταστρέψει άρματα μάχης και ένα ελικόπτερο στα βόρεια της επαρχίας Ιντλίμπ ενώ ανήρτησαν στο Δίαδίκτυο σχετικά βίντεο.

Την ίδια ώρα ακτιβιστές δήλωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 250 Σύροι στρατιώτες αυτομόλησαν και προσχώρησαν στις τάξεις των ανταρτών στην βόρεια επαρχία Ιντλίμπ κοντά στην συρο-τουρκική μεθόριο.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε από την πλευρά του ότι «δεκάδες τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στις μάχες στην αλ Χάμα και ότι «άλλοι τρομοκράτες διαφόρων αραβικών εθνικοτήτων συνελήφθησαν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή