Επειγόντως μαθήματα δημοκρατίας

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 20:20

A- A A+

Ενας μεγάλος αριθμός Γερμανών μαθητών δεν παρατηρεί σημαντικές διαφορές μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της δημοκρατικής Γερμανίας, σύμφωνα με μελέτη που που πραγματοποιήθηκε από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο Βερολίνο σε περίπου 7.500 μαθητές.

Λιγότεροι από τους μισούς 15χρονους πιστεύουν χωρίς αμφιβολία ότι η ναζιστική Γερμανία ήταν μια δικτατορία. Η δημοκρατία είναι επίσης μια έννοια χωρίς σαφή προσδιορισμό, καθώς λιγότερο από τους μισούς μαθητές κρίνουν ότι η πρώην Ανατολική Γερμανία (1949-1990) ήταν μια δημοκρατία, ενώ ο αριθμός αυτός δεν υπερβαίνει το 60% για την ενοποιημένη Γερμανία μετά το 1990.

Περίπου το 40% πιστεύει ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ του ναζισμού, της Λαοκρατικής, της Ομοσπονδιακής και της ενωμένης πλέον Γερμανίας.

«Αυτή η ομάδα των μαθητών πιστεύει ότι το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες εκπροσωπούνται ισότιμα και στα τέσσερα συστήματα», δηλώνουν με ανησυχία οι ερευνητές και συστήνουν να εισαχθούν «επειγόντως» στα γερμανικά σχολεία μαθήματα «προσανατολισμένα γύρω από τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή