Euro 2012: Στον τελικό η Ισπανία

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012 00:31
UPD:08/08/2012 16:08

Η ομάδα της Ισπανίας πανηγυρίζει την πρόκρισή της στον τελικό του Euro.

A- A A+

Οι «φούριας ρόχας» θα υπερασπιστούν τον τίτλο που κατάκτησαν το 2008 στη διοργάνωση της Αυστρίας/Ελβετίας, ενώ έγιναν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που θα συμμετάσχει σε τρεις συνεχείς τελικούς, αφού είχε προηγηθεί η κατάκτηση του Μουντιάλ στη Νότια Αφρική, το 2010.

Αν μάλιστα οι παίκτες του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε κατακτήσουν το τρόπαιο, η Ισπανία θα γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία του αθλήματος που φτάνει σε αυτό το επίτευγμα. Στον τελικό της 1ης Ιουλίου, οι Ίβηρες θα αντιμετωπίσουν το νικητή του δεύτερου ημιτελικού, ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γερμανία. Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι Ισπανοί ουδέποτε έχουν ηττηθεί σε ημιτελικό.

Από την πλευρά της, η Πορτογαλία έφτασε για ακόμη μία φορά κοντά στην «πηγή» αλλά νερό δεν ήπιε ούτε τώρα, χάνοντας τον πέμπτο ημιτελικό της (τρεις σε Euro, δύο σε Μουντιάλ). Οι παίκτες του Πάουλο Μπέντο ήταν πολύ καλά διαβασμένοι, πίεσαν σε όλους τους χώρους και εκμηδένισαν τις απειλές για την εστία του Ρούι Πατρίσιο, αλλά σε ακόμη έναν αγώνα με αντίπαλο κορυφαίου επιπέδου ο Ρονάλντο δεν κατόρθωσε να δικαιολογήσει τον τίτλο του ηγέτη που του έχει αποδοθεί.

Από την άποψη της τακτικής η αναμέτρηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, όμως αυτό είχε επίπτωση στο θέαμα, που υπήρξε από μέτριο έως κακό σε ορισμένα σημεία. Η ασφυκτική πίεση των Πορτογάλων στη μεσαία γραμμή «έσπασε τη ραχοκοκαλιά» των Ισπανών, με αποτέλεσμα οι φάσεις να είναι ελάχιστες και για τις δύο ομάδες.

Δύο άστοχα σουτ με τους Αρμπελόα (9΄) και Ινιέστα (29΄) ήταν όλη κι όλη η παρουσία των «φούριας ρόχας» στο πρώτο ημίχρονο, ενώ η πρώτη μεγάλη ευκαιρία τους από οργανωμένη επίθεση χάθηκε στο 104 (!), όταν ο Ινιέστα δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ρούι Πατρίσιο από τα 3 μέτρα! Νωρίτερα, ο Ρονάλντο είχε απειλήσει με δύο «στημένες μπάλες» (78΄, 83΄), ενώ στο 90΄ ήταν ο ίδιος που βρέθηκε σε καλή θέση, αλλά σούταρε ψηλά άουτ.

Στο ημίωρο της παράτασης οι μετέπειτα νικητές ήταν εμφανώς ανώτεροι απέναντι στους «σκασμένους» από το τρέξιμο Πορτογάλους, χάνοντας άλλη μια ευκαιρία με το φάουλ του Σέρχιο Ράμος να περνά ελάχιστα άουτ, στο 105΄.

Στη διαδικασία των πέναλτι ο Πατρίσιο απέκρουσε το σουτ του Τσάμπι Αλόνσο και ο Κασίγιας του Μουτίνιο. Ακολούθησαν πέντε εύστοχες εκτελέσεις, από τους Ινιέστα (Ι), Πέπε (Π), Πικέ (Ι), Νάνι (Π), Σέρχιο Ράμος (Ι), για να σουτάρει ο Μπρούνο Άλβες στο οριζόντιο δοκάρι και να ευστοχήσει ο Φάμπρεγας, έστω με περιπέτεια (η μπάλα βρήκε πρώτα το δοκάρι) και να στείλει την ομάδα του στον τελικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις