Χορευτικός σαρκασμός από τον Αλαίν Μπυφάρ

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012 13:05

A- A A+

Ο Γάλλος χορογράφος Αλαίν Μπυφάρ επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, καλώντας μας σε ένα «παιγνιώδες αντάρτικο», με την παράσταση «Tout va bien» που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Σημειολογική παρωδία

Με αισθητή την παρουσία του στην ιστορία του σύγχρονου χορού, στα εικαστικά και τον κινηματογράφο, ο Αλαίν Μπυφάρ δημιουργεί μία έντονη, σκοτεινή, ανορθόδοξη και σημειολογική παράσταση, με τον ειρωνικό τίτλο «Όλα καλά». Με το δικό του σωματικό θέατρο της ανυπακοής, στήνει μια παρωδία της στρατιωτικής πειθαρχίας, για να καυτηριάσει τους μηχανισμούς της κοινωνίας που στοχεύουν σε ένα «πειθήνιο σώμα».

Προσεγγίζοντας το βερολινέζικο καμπαρέ, και γεμάτη από κινηματογραφικές αναφορές, η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Montpellier Danse, το 2010, προκαλώντας αίσθηση.

Η χορογραφία

Κάνοντας ένα ειρωνικό σχόλιο στη στρατιωτικού τύπου πειθαρχία, και αποπνέοντας ένα κάλεσμα σε ανυπακοή, ο Αλαίν Μπυφάρ βάζει στο χορογραφικό του στόχαστρο τη βία, την καταστολή, τις διακρίσεις κάθε τύπου και την εκπαίδευση, και τα πυροβολεί με κινησιολογικές ριπές από στρατιωτικές παραπομπές, σαδομαζοχιστικές κινήσεις, παύσεις και μελωδίες από ακορντεόν. Παίρνοντας σαφή θέση απέναντι στη σύγχρονη κοινωνία που, από τη μία μας κάνει δουλοπρεπείς και από την άλλη καταπιεστικούς, οι οκτώ ερμηνευτές του φορούν στρατιωτικές στολές και μεγάλα καπέλα, κρατούν όπλα, βηματίζουν στρατιωτικά, τραγουδούν και χορεύουν, υπό τους ήχους εμβατηρίων.

Ταυτότητα παράστασης: χορογραφία - σκηνοθεσία: Alain Buffard, μουσική προσαρμογή – ακορντεόν: Armelle Dousset, φωτισμοί: Yves Godin, κοστούμια: Misa Ishibashi. Ερμηνεύουν: Lorenzo de Angelis, Armelle Dousset, Hanna Hedman, Jean - Claude Nelson, Olivier Normand, Tamar Shelef, Betty Tchomanga, Lise Vermot.

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 - Κτήριο Η, Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς) τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 25 ευρώ, μειωμένο: 20 ευρώ, φοιτητικό – ΑΜΕΑ: 15 ευρώ

Προτεινόμενα για εσάς