«Ναι» στο νομοσχέδιο Ομπάμα για την υγεία από το Ανώτατο Δικαστήριο

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012 18:14
UPD:21:44

A- A A+

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε με απόφασή του το νομοσχέδιο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, γεγονός που θεωρείται σημαντική νίκη για τους Δημοκρατικούς ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Το Δικαστήριο ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία (5 έναντι 4) το νόμο σχεδόν στο σύνολό του, ορίζοντας μερικούς περιορισμούς στην παράταση της βοήθειας προς τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Το δικαστήριο ενέκρινε κατ’ αρχήν το βασικότερο κομμάτι της μεταρρύθμισης, το άρθρο δηλαδή που ορίζει ότι όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν μέχρι το 2014, γιατί διαφορετικά θα τους επιβληθεί πρόστιμο.

O Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι αποτελεί νίκη για τους Αμερικανούς η επικύρωση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας από το Ανώτατο Δικαστήριο ενώ παράλληλα υποσχέθηκε να το εφαρμόσει και να το βελτιώσει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε και εμείς θα συνεχίσουμε στην εφαρμογή του νόμου και θα εργαστούμε συλλογικά για την βελτίωσή του, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

Με τη σημερινή απόφαση, είναι καιρός να πάμε μπροστά, πρόσθεσε.

Αυτός ο νόμος αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ εδώ και μισό αιώνα και έχει ως στόχο να προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη σε περισσότερους από 30 εκατ. Αμερικανούς που μέχρι σήμερα ήταν ανασφάλιστοι.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο νόμος περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες και την πολιτική κάθε Πολιτείας σε θέματα υγείας. Συν0λικά 26 Πολιτείες προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωσή του.

Αντίθετος στο νόμο είναι και ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές ο οποίος επανέλαβε ότι θα καταργήσει τη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας του Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτό που το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έκανε σήμερα, θα το κάνω την πρώτη μου ημέρα ως πρόεδρος των ΗΠΑ», υποσχέθηκε ο Ρόμνεϊ.

Μάλιστα κάλεσε τον λαό να καταψηφίσει τον Ομπάμα προκειμένου να απαλλαγεί από τη νομοθεσία για την αναμόρφωση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή