Συρία: Αισιοδοξία Ανάν για τις αυριανές συνομιλίες στη Γενεύη

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 12:18
UPD:13:02

«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή συνάντηση αύριο. Είμαι αισιόδοξος», ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν, μετά την πρόταση της Ρωσίας να γίνουν τροποποιήσεις στο σχέδιο για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

A- A A+

Αισιόδοξος πως οι συνομιλίες για την κρίση στη Συρία, οι οποίες θα διεξαχθούν αύριο Σάββατο στη Γενεύη, θα έχουν ένα αποδεκτό αποτέλεσμα δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Αναν.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή συνάντηση αύριο. Είμαι αισιόδοξος», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters στη Γενεύη κατά την άφιξή του για την προπαρασκευαστική συνάντηση που άρχισε στις 12:00 ώρα Ελλάδος.

Η Ρωσία πρότεινε χθες τροποποιήσεις στο σχέδιο Αναν για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία, ωστόσο οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία απέρριψαν τις τροποποιήσεις, όπως δήλωσαν δυτικοί διπλωμάτες.

Οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν σχέση με την άρνηση της Μόσχας να στηρίξει την απομάκρυνση από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ανέφεραν διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Δυτικοί και άραβες διπλωμάτες εκτίμησαν ότι η προπαρασκευαστική συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα είναι καθοριστική για να δρομολογηθεί μια συναίνεση στο ακανθώδες θέμα της πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Ωστόσο ο Ασαντ απέρριψε χθες την ιδέα κάθε έξωθεν λύσης στη 16μηνη λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος του. «Δεν θα δεχτούμε κανένα μη συριακό, μη εθνικό σχέδιο, είτε αυτό προέρχεται από μεγάλες χώρες ή από φιλικές χώρες. Κανείς δεν ξέρει πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα της Συρίας τόσο καλά όσο εμείς», σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή