Ένταση των πιέσεων προς τη Συρία ζητεί η Ε.Ε.

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 19:15

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε ενιαία δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ασκηθεί πιο σθεναρή και αποτελεσματική πίεση», αναφέρουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στα συμπεράσματά τους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

A- A A+

Την ενίσχυση των πιέσεων της διεθνούς κοινότητας προς τη Συρία, μέσα από την εφαρμογή αυστηρότερων κυρώσεων βάσει μιας διαδικασίας του ΟΗΕ η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε στρατιωτική δράση, ζήτησαν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε..

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε ενιαία δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ασκηθεί πιο σθεναρή και αποτελεσματική πίεση, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης περιεκτικών κυρώσεων βάσει του Κεφαλαίου 7» του Χάρτη του ΟΗΕ, αναφέρουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στα συμπεράσματά τους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Στο Κεφάλαιο 7 προβλέπονται αρχικά μη στρατιωτικές κυρώσεις, όπως το πάγωμα των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων. Εάν ωστόσο αυτές αποδειχθούν «ανεπαρκείς», το ίδιο κεφάλαιο ανοίγει επίσης το δρόμο για μια στρατιωτική απάντηση.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. καταδίκασαν επίσης τη βία στη Συρία, ενθάρρυναν τις αντιπολιτευόμενες ομάδες να ενωθούν και ζήτησαν «ένα μέλλον χωρίς τον (πρόεδρο Μπασάρ) αλ Ασαντ και το βάναυσο καθεστώς του». Ζήτησαν τέλος τη διεξαγωγή έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή