«Ποιος φοβάται τα Τείχη» του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012 12:08
UPD:12:27

A- A A+

Η εικαστική εγκατάσταση της Αθηνάς Ιωάννου, με τίτλο "Who is afraid of the Walls?", παρουσιάζεται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, και θα διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο.

Η εικαστικός επιλέγει να δουλέψει στον υπόγειο χώρο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, στον οποίο βρίσκεται ένα τμήμα του αθηναϊκού τείχους της πόλης του 4ου π.Χ. αιώνα.

Η εγκατάσταση που έχει δημιουργήσει σχετίζεται με τους συγκεκριμένους χώρους και καθοδηγείται από αυτούς. Για το κάθε έργο της ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, κατά την οποία μελετά και παρατηρεί τον χώρο.

Σε γενικές γραμμές, αφορά τον τρόπο με τον οποίο ένας σύγχρονος καλλιτέχνης αντιμετωπίζει την ιστορία, τη "σιωπή" και το αίσθημα και με απλές διακριτικές σημειώσεις υπογραμμίζει τη σχέση της με τον ιστορικό χώρο.

Στην ερώτηση του τίτλου της έκθεσης, "Who is afraid of the Walls?" ("Ποιος φοβάται τα Τείχη;"), η απάντηση είναι: "Ο καλλιτέχνης που επιθυμεί να εναποθέσει το δικό του στίγμα και τη δική μας εποχή στα έργα της ιστορίας. Το εφήμερο στο αιώνιο, το φθαρτό στο άχρονο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθηνά Ιωάννου έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Μεξικό, έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα της βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές. Η έκθεση "Who is afraid of the Walls?" σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού, θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Κεραμεικός.

Προτεινόμενα για εσάς