Κινηματογραφικό αφιέρωμα: «Κοινωνία σε Κρίση»

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012 12:35

A- A A+

Η απόδοση του ονόματος Θόδωρος Αγγελόπουλος στο Ciné Αττικόν σηματοδοτεί την έναρξη του 1ου Κινηματογραφικού Αφιερώματος «Κοινωνία σε Κρίση», που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου, στον χώρο του θερινού κινηματογράφου.

Οι ταινίες

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, θα προβληθούν 6 ταινίες μυθοπλασίας, ξένων και Ελλήνων δημιουργών, με την παλαιότερη να ξεκινά από το 1940, για να καταλήξουμε στο 2011.

Η ταινία του Τζον Φορντ, «Τα σταφύλια της οργής» (1940), η οποία θα προβληθεί στην ψηφιακά αποκατεστημένη εκδοχή της, αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζον Στάινμπεκ και γυρίστηκε την περίοδο που η Αμερική άρχισε να ανακάμπτει από το οικονομικό κραχ.

Η ταινία του 1962, «Σκιές και σιωπή», του Ρόμπερτ Μάλιγκαν, βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Χάρπερ Λη και, μεταφέροντας μας στον αμερικάνικο Νότο, την εποχή της Βαθειάς Ύφεσης, συνδυάζει το θέμα της οικονομικής κρίσης με τον ρατσισμό, μέσα από την ιστορία ενός μαύρου άνδρα που κατηγορείται άδικα για βιασμό. Η ταινία -που θα προβληθεί στην ψηφιακή της αποκατάσταση- απέσπασε Όσκαρ Ερμηνείας για τον Γκρέγκορι Πεκ, Διασκευασμένου Σεναρίου για τον Χόρτον Φουτ και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, ενώ ήταν υποψήφια και για Όσκαρ σκηνοθεσίας.

Η -απαγορευμένη ως το 1965, στις ΗΠΑ- ταινία του Χέρμπερτ Μπίμπερμαν, «Το αλάτι της γης», θίγει, επίσης, το θέμα του ρατσισμού, βασιζόμενη στην πραγματική ιστορία μίας απεργίας σε ορυχείο ψευδαργύρου, στο Νέο Μεξικό. Ο σκηνοθέτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών για ασέβεια προς το Κογκρέσο και μπήκε στη Μαύρη Λίστα μαζί με τους παραγωγούς της ταινίας, η οποία τιμήθηκε με την Κρυστάλλινη Σφαίρα στο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, το 1954, όπου βραβεύτηκε για την ερμηνεία της και η πρωταγωνίστρια Ροζάουρα Ρεβουέλτας.

Το 1995, και ο Ματιέ Κασοβίτς καταπιάνεται με το θέμα των φυλετικών διακρίσεων, με την ταινία «Το μίσος», αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στις Κάννες. Η ταινία καταγράφει ένα 24ωρο από τη ζωή τριών φίλων μεταναστών στο Παρίσι, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν εκδίκηση για τον φίλο τους, που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χοσέ Παντίλα, το 2007, με την ταινία «Οι επίλεκτοι», η οποία απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και δώδεκα ακόμα βραβεία σε κινηματογραφικά Φεστιβάλ στη Λατινική Αμερική, εκθέτει το δίκτυο της διαφθοράς των αστυνομικών αρχών και της βίας, στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η αυτοσχεδιαστική ταινία «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ, γυρισμένη το 2011, αφήνει τα πρώτα σημάδια της κρίσης να φανούν, μέσα από τη διασταύρωση των δρόμων ενός δεκαεξάχρονου αγοριού και ενός δημοσίου υπαλλήλου.

Ο σκοπός

H Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του αφιερώματος, τονίζει: «Επιθυμία μας είναι να προσφέρουμε στους κατοίκους της Αττικής τη δυνατότητα να απολαύσουν ταινίες, που έχουν χρόνια να προβληθούν στις ελληνικές αίθουσες, αναδεικνύοντας, έτσι, την πολύτιμη δουλειά των κινηματογραφικών αρχείων, αλλά και ταινίες σύγχρονες, που η δυναμική τους τις έχει καταστήσει ήδη διαχρονικές. Η επιλογή της θεματικής του συγκεκριμένου αφιερώματος «Κοινωνία σε Κρίση», όπως δηλώνεται και από τον τίτλο, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Αντίθετα, είναι άκρως συνειδητή, προκειμένου -μέσα από το πολιτικό περιεχόμενο των συγκεκριμένων ταινιών- να επιχειρηθεί, εκ νέου, η ανάγνωση της κρίσης, μέσα από ό,τι έχει προηγηθεί, αλλά και ό,τι ισχύει ακόμα, στο ιστορικό, οικονομικό, κοινωνικό και ατομικό πλαίσιο.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους θεατές μία ανάσα από την καθημερινότητα, μέσα από τις ταινίες και την τέχνη του κινηματογράφου, που -με τη μαγεία των εικόνων- ενεργοποιεί την κριτική σκέψη και προτείνει μία ουσιαστική διέξοδο».

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών

Τρίτη 3 Ιουλίου, στις 21:00: «Το αλάτι της γης».

Τετάρτη 4 Ιουλίου, στις 21:00: «Το μίσος».

Πέμπτη 5 Ιουλίου, στις 21:00: «Wasted Youth».

Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις 21:00: «Τα σταφύλια της οργής».

Σάββατο 7 Ιουλίου, στις 21:00: «Σκιές και σιωπή».

Κυριακή 8 Ιουλίου, στις 21:00: «Οι επίλεκτοι».

Πληροφορίες

Ciné Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος, Αττικό Άλσος, Γαλάτσι, τηλ.: 210 6997755, 210 6997788. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και θα τηρείται σειρά προσέλευσης. Δελτία εισόδου θα διανέμονται από το ταμείο του κινηματογράφου μισή ώρα πριν από την προβολή της ταινίας.

Προτεινόμενα για εσάς