Συρία: Το μεταβατικό σχέδιο «θα πετύχει μόνο αν αποχωρήσει ο Aσαντ»

Κυριακή, 01 Ιουλίου 2012 11:55
UPD:12:01
REUTERS

A- A A+

Το σχέδιο για μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία που υιοθετήθηκε το Σάββατο στη Γενεύη από την Ομάδα Δράσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2203395 θα είναι αποτελεσματικό μόνο αν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ αποχωρήσει από την εξουσία, ανέφερε ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ), Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα.

«Γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαία μια πολιτική προσέγγιση γι’ αυτή την περίπλοκη κατάσταση, όμως δεν είναι αποδεκτό να παραβλέπονται οι θυσίες που έχει κάνει ο συριακός λαός που ζητΕΊ την πτώση του καθεστώτος», δήλωσε ο Σάιντ στην εφημερίδα Ασαρκα αλ Αουσατ.

Παράλλλα, Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που οργανώνουν την κινητοποίηση των Σύρων εξεγερμένων στη χώρα κατήγγειλαν τησυμφωνία στην οποία κατέληξε το Σάββατο η διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία.

«Η διεθνής κοινότητα για μία ακόμη φορά απέτυχε να υιοθετήσει μια κοινή θέση ώστε να σταματήσουν τα εγκλήματα του καθεστώτος Ασαντ εναντίον του συριακού λαού που επαναστατεί», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Όπως σημειώνουν, η συμφωνία για τη μετάβαση στη Συρία «δεν είναι παρά μια παραλλαγή, διαφορετική μόνο στη μορφή, των αιτημάτων των Ρώσων αξιωματούχων, συμμάχων του καθεστώτος Ασαντ, το οποίο καλύπτουν πολιτικά και στρατιωτικά απέναντι στις διεθνείς πιέσεις».

«Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει σκοτεινές τροπές που προσφέρουν νέα ευκαιρία στο καθεστώς Ασαντ να εκμεταλλευτεί τον χρόνο για να καταστείλει το κίνημα της λαϊκής επανάστασης και να το φιμώσει μέσω της βίας και των σφαγών», καταγγέλλει η συριακή οργάνωση.

Πέντε ακόμη άμαχοι νεκροί

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η καταστολή στη Συρία με εκρήξεις να ακούγονται το πρωί στη Δαμασκό, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τα περίχωρα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, ο στρατός χρησιμοποίησε κανόνια και άρματα μάχης εναντίον της πόλης Γούτα, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό.

Στην επαρχία Χάμα πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας γύρω από την πόλη Χιλφάγια, ενώ ένας αντάρτης έχασε τη ζωή του στη διάρκεια συγκρούσεων στη Ντέιρ αλ Ζορ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στην υπόλοιπη χώρα οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Ατάρεμπ, στα βόρεια, καθώς και τη συνοικία Τζούρετ αλ Σίγιαχ της Χομς, όπου αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για κτήρια που έχουν καταρρεύσει και εγκλωβισμένους.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή