«Spetses Classic Yacht Race 2012»

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 10:51
UPD:11:36

A- A A+

Ο αγώνας διεξήχθη από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου στο μαγευτικό νησί των Σπετσών, από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, με χρυσό χορηγό τo CHIVAS REGAL.

Στον αγώνα συμμετείχαν 50 σκάφη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στις τρεις κατηγορίες των αγώνων: 21 Κλασσικά σκάφη, που χωρίστηκαν σε 3 υποκατηγορίες βάσει του έτους ναυπήγησης – Vintage (πριν το 1949), Classic (1949-1975), Spirit of Tradition (1975 και έπειτα), 17 Παραδοσιακά Καΐκια και 12 Λατίνια.

Νικητές ανά κατηγορία αναδείχτηκαν:

1. Κλασσικά σκάφη

- Vintage

- Classic

- Spirit of Tradition

2. Παραδοσιακά Καΐκια

3. Λατίνια

Παράλληλα, για πρώτη χρονιά απονεμήθηκε και το βραβείο «Spirit of Chivalry - Chivas Honour Award - Spetses Classic Yacht Race 2012», στο οποίο νικητής αναδείχτηκε το σκάφος Glaramara με κυβερνήτη τον Στρατή Ανδρεάδη, έτους κατασκευής 1947, βάσει της δεξιοτεχνίας και της ομαδικότητας που επέδειξε το πλήρωμά του κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά απονεμήθηκε και βραβείο καλύτερης εμφάνισης πληρώματος. Το βραβείο μοιράστηκαν το σκάφος ISABELLA του Γιώργου Κόβα και το σκάφος ΑΓ. ΓΙΩΡΓΗΣ του Παναγιώτη Μαθιού

Κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης και απονομής επάθλων των σκαφών που πρώτευσαν, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου στην Πλατεία Ποσειδωνίου, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, υπογράμμισε ότι «αποδείξαμε για δεύτερη χρονιά ότι η υψηλή ποιότητα της διοργάνωσης, η αξία των πρώτων αλλά και το αγωνιστικό πνεύμα όσων διαγωνίστηκαν, μας επιτρέπει να προσδοκούμε πλέον στην εδραίωση του αγώνα, ως ενός από τους καλύτερους αγώνες κλασσικών σκαφών στον κόσμο».

Ο Christophe Lemarié, CEO της Pernod Ricard Hellas, που παρέδωσε το ειδικό βραβείο «Spirit of Chivalry - Chivas Honour Award - Spetses Classic Yacht Race 2012», σημείωσε: «με ιδιαίτερη τιμή συμμετείχαμε ως χρυσός χορηγός στον αγώνα, του οποίου οι αρχές ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις διαχρονικές αξίες του Chivas Regal. Η αγωνιστικότητα και η ευγενής άμιλλα των πληρωμάτων, αποτέλεσαν τον ιδανικό συνδυασμό για την τέλεση ενός μοναδικού αθλητικού γεγονότος».

Ο Αντώνης Βορδώνης, Διευθύνων Σύμβουλος «Poseidonion Grand Hotel», η θρυλική βεράντα του οποίου υποδέχτηκε τους θεατές του αγώνα, δήλωσε «ζήσαμε μοναδικές στιγμές για δεύτερη χρονιά. Είμαστε πολύ περήφανοι που αποδείξαμε την άλλη πλευρά της Ελλάδας και κάναμε το Ποσειδώνιο, πόλο πολιτισμού, δραστηριοτήτων, ανάπτυξης για το νησί και την κοινωνία, γενικότερα».

Επιπροσθέτως, σημαντική διάσταση του «Spetses Classic Yacht Race 2012» αποτέλεσε η πρωτοβουλία ανάδειξης του κοινωνικού – οικολογικού χαρακτήρα του αγώνα. Σε συνεργασία με τo Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες, αλλά και στην τοπική κοινωνία να εντρυφήσουν σε μεθόδους ναυσιπλοΐας με οικολογική συνείδηση, μέσω του σεμιναρίου Eco-Navigation. Με το πέρας του σεμιναρίου διανεμήθηκε σε όλους τους κυβερνήτες ένας πρότυπος οδηγός αειφόρων πρακτικών ναυσιπλοΐας με την ονομασία «blue passport», ο οποίος πιστοποιεί τη συμβολή τους στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων κατά τη διάρκεια των πλόων τους.

Επιπλέον, μέρος των εσόδων από τις εγγραφές συμμετοχής δόθηκε στο Σωματείο Καραβομαραγκών Σπετσών για την προστασία και ενίσχυση των καρνάγιων, που αποτελούν ιστορική κληρονομιά και αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης των Σπετσών.

Για τη φετινή διοργάνωση, ο Δήμαρχος Σπετσών, Παναγιώτης Λυράκης, σημείωσε «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο σκηνικό για τις Σπέτσες, με τόσα καταπληκτικά σκάφη να παρελαύνουν για τέσσερις ημέρες στη θάλασσα του νησιού μας. Το νησί, οι κάτοικοί του και η δημοτική αρχή, νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Δεν σας κρύβω ότι ήδη αδημονούμε για το Spetses Classic Yacht Race 2013». Παράλληλα ο δήμαρχος ανακοίνωσε τη σύσταση του Ποσειδωνίου Ναυτικού Ομίλου Σπετσών.

Ο αγώνας τελέσθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών.

www.classicyachtrace.com .

Πληρώματα, διοργανωτές και θεατές ανανέωσαν για του χρόνου το ραντεβού τους για τον Spetses Classic Yacht Race 2013.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις