Αυθεντικός και πρόσχαρος «Βαφτιστικός» από την Καμεράτα

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 14:11
UPD:29/11/2012 11:57

A- A A+

Στρεφόμενη στο εύφορο ρεπερτόριο της ελληνικής οπερέτας, η Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής «Καμεράτα» παρουσιάζει τον «Βαφτιστικό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Με τις καινοτόμες επιλογές και τα απρόσμενα «ανοίγματα» της, η Καμεράτα επιλέγει ένα από τα σημαντικότερα έργα ελληνικής οπερέτας, ένα έργο χαρούμενο, διάστικτο από βιεννέζικα βαλς, πόλκες, μαζούρκες, σουίνγκ και ταγκό.

Η παράσταση

Σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου και μουσική διεύθυνση του βραβευμένου Γιώργου Πέτρου, ο οποίος επιχειρεί μια τολμηρή ανάγνωση που αξιοποιεί την πρωτότυπη ενορχήστρωση του 1918, αποκαθίσταται η μουσική αξιοπρέπεια ενός έργου ταλαιπωρημένου από προχειρότητες και «νοσταλγικές» παραναγνώσεις. Με τη σύμπραξη ενός πεπειραμένου επιτελείου πρωταγωνιστών, η απόδοση της δημοφιλέστερης ελληνικής οπερέτας σε πλήρως σκηνοθετημένη μορφή φιλοδοξεί να τη συστήσει και σε μια νέα γενιά ακροατών.

Οι γνωστές μελωδίες του έργου «Συ μου πήρες», «Τίκι - Τακ» («Η καρδιά μου πονεί για σας»), «Τον καιρό εκείνο τον παλιό», «Στ' άγριο το δάσος» και πολλές ακόμα αποπνέουν την ανάλαφρη διάθεση τους, εκτελεσμένες με την αυθεντική και λιτή ενορχήστρωση της γένεσης τους.

Φτιαγμένη από αισιοδοξία

Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης έγραψε την οπερέτα «Ο βαφτιστικός» σε μία στιγμή αισιοδοξίας και ελπίδας για την Ελλάδα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιουλίου του 1918, μια εποχή που η εκπλήρωση της Μεγάλης Ιδέας φαινόταν εφικτή, καθώς η επέκταση των συνόρων ήταν γεγονός, οι γυναίκες έβρισκαν τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία και η Αθήνα έμοιαζε να γίνεται σιγά σιγά μια γοητευτική πόλη που θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στις πιο όμορφες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η πνοή της Belle Epoque ήταν μεθυστική και παρέσερνε τον κόσμο να πιστεύει ότι όλα τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, δραματουργία: Σωτήρης Χαβιαράς, μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας, μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου, διδασκαλία: Σταύρος Μπερής, σκηνικά - κοστούμια: Marie - Noelle Semet, χορογραφία - κινησιολογία: Ισίδωρος Σιδέρης. Διανομή: Βιβίκα: Τζίνα Φωτεινοπούλου, Κική: Ειρήνη Καράγιαννη, Χαρμίδης: Γιάννης Χριστόπουλος, Ζαχαρούλης: Δημήτρης Ναλμπάντης, Συνταγματάρχης: Ταξιάρχης Χάνος, Κορτάσης: Θανάσης Τσαλταμπάσης. Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι-Αθήνα, τηλ.: 210 6465000, 210 7282333. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 15 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 40 ευρώ (VIP), 30 ευρώ (ζώνη Α), 20 ευρώ (ζώνη Β), 15 ευρώ (ζώνη Γ), 10 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ).

Προτεινόμενα για εσάς