Mεξικό: Οι προκλήσεις για το νέο πρόεδρο

Κοινωνική ειρήνη και αντιμετώπιση της φτώχειας τα διακυβεύματα
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 17:26
UPD:17:38

Η πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση του Μεξικού απέναντι στα καρτέλ των ναρκωτικών και τα μέτρα που θα λάβει για την αντιμετώπιση της μαζικής εξαθλίωσης θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον του νέου προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

A- A A+

Η πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση του Μεξικού απέναντι στα καρτέλ των ναρκωτικών, που είναι παντοδύναμα στη χώρα, καθώς και τα μέτρα που θα λάβει για την αντιμετώπιση της μαζικής εξαθλίωσης, με το 46% να ζει, με βάση τα επίσημα στοιχεία, κάτω από τα όρια της φτώχειας, θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον του νέου προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο υποψήφιος του κεντρώου Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος επισφράγισε, με τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, την επιστροφή στην εξουσία για το κόμμα του, μετά από 12 χρόνια στην αντιπολίτευση.

Ο Πένια Νιέτο επικράτησε του υποψηφίου της αριστεράς (ανήκει στο Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης) Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που αναδείχτηκε σε βασικό αντίπαλό του, με βάση τα εκλογικά τους ποσοστά. Αντίθετα, η υποψήφια του συντηρητικού - χριστιανοδημοκρατικού κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης, Ιοσεφίνα Βάσκες Μότα, κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η ανεπίσημη πρώτη καταμέτρηση δίνει στον Πένια Νιέτο 37,93% - 38,53%, στον Ανδρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ 30,9% - 31,86%, ενώ στην Ιοσεφίνα Βάσκες Μότα 25,1%- 26,03% στο σύνολο της μεξικανικής επικράτειας. Η επίσημη καταμέτρηση, που θα δώσει και τα τελικά αποτελέσματα, θα γίνει την Τετάρτη.

Το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα, που βρέθηκε εκτός εξουσίας το 2000, μετά από 71 συναπτά έτη νομής της κρατικής εξουσίας, έχει σημαδεμένη την πολιτική του ιστορία με φαινόμενα αυταρχισμού και διαφθοράς. Ωστόσο, κατάφερε να ξανακερδίσει μια μαζική εκλογική βάση, λόγω της κοινωνικής εξουθένωσης στην οποία οδήγησε ο ανοιχτός πόλεμος του απερχόμενου χριστιανοδημοκράτη Πρόεδρου Φελίπε Καλντερόν με τα καρτέλ του εμπορίου ναρκωτικών, που τα τελευταία πέντε χρόνια κόστισε στο Μεξικό κατά μέσο όρο 10.000 νεκρούς το χρόνο και πήρε διαστάσεις μικρού εμφυλίου.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την ανακοίνωση της νίκης του, ο Ενρίκε Πένια Νιέτο ανήγγειλε μία «νέα στρατηγική» στην εκστρατεία κατά του οργανωμένου εγκλήματος, χωρίς να διευκρινίσει λεπτομέρειες. Ωστόσο, απαντώντας έμμεσα στις υπόνοιες ότι το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα θα επιδιώξει συμφωνία με το οργανωμένο έγκλημα δήλωσε ότι «απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε ανοχή».

Ωστόσο, μερίδα των διεθνών αλλά και των Μεξικανών αναλυτών θεωρούν ότι η τάση για διαπραγμάτευση με το οργανωμένο έγκλημα υπάρχει. Ο Κάρλος Γκαγέγκο, καθηγητής του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι θα επιδιώξουν να διαπραγματευθούν σε τοπικό επίπεδο με τους εμπόρους ναρκωτικών για να ηρεμήσει η κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ανακούφισης των πλέον πληττόμενων από τη φτώχεια στρωμάτων του πληθυσμού, τα δυνατά χαρτιά της εκστρατείας του Πένια Νιέτο ήταν οι υποσχέσεις για «αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους Μεξικανούς» και «εφαρμογή ενιαίου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας». Παράλληλα, έχει υποσχεθεί το άνοιγμα σε ξένους επενδυτές της πετρελαϊκής εταιρείας Pemex, η οποία είναι εθνικοποιημένη από το 1938 και έχει το μονοπώλιο της εκμετάλλευσης της πετρελαϊκής παραγωγής του Μεξικού, αύξηση των εσόδων από φόρους και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Πάντως, οι κάποτε σχεδόν «μοναρχικές» εξουσίες του Προέδρου της χώρας, περιορίζονται πια τόσο από ένα ισχυρότερο Κογκρέσο (Βουλή) και από ένα ανεξάρτητο από την κεντρική εξουσία Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και από τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της χώρας, που δίνει σημαντικές εξουσίες στους κατά τόπους εκλεγόμενους κυβερνήτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή