Κριτική στις αποφάσεις της συνόδου

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 20:21

A- A A+

Παρά το κλίμα ευφορίας μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., δεν απουσιάζουν οι φωνές που εκφράζουν επιφυλάξεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του επικεφαλής της Φιλελεύθερης Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Φέρχοφστατ, ο οποίος διατυπώνει την άποψη ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες αγόρασαν απλώς χρόνο διάρκειας λίγων μηνών».

H βελγική εφημερίδα De Morgen σε ανάλυση με τίτλο «Η στρατηγική του να στυλώνει κανείς τα πόδια δεν αποδίδει παρά μονάχα μια φορά» αναγνωρίζει μεν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός κατήγαγε περιφανή νίκη, εντούτοις διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσον ο συμβιβασμός θα καταφέρει τελικά να μειώσει σε βάθος χρόνου τα ιταλικά επιτόκια δανεισμού, προεξοφλώντας ότι «το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και σε ένα μήνα θα βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο σημείο». Παράλληλα, εκτιμάται ότι με το τελεσίγραφο που έθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός έχασε αρκετό από το πολιτικό κεφάλαιο που διέθετε τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Γερμανία.

Η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου βλέπει με επιφύλαξη τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής εκτιμώντας ότι δεν λήφθηκαν σαφείς αποφάσεις και έμειναν αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Το σχόλιο επικεντρώνεται στο ρόλο της ΕΚΤ στη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη και σημειώνει: «Αν τα κράτη του ευρώ συνεχίσουν να μην επιλύουν τις διαφορές τους αξιόπιστα, είναι πιθανό ακόμη και φέτος να μπει η ευρωζώνη σε δύσκολες διαδικασίες. Αν η μεγάλη Ιταλία δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί πια, θα είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ΕΚΤ θα έχει τότε την επιλογή να θυσιάσει το ευρώ στην υπάρχουσα μορφή του ή σε παράβαση όλων των κανονισμών, να βάλει μπροστά τη μηχανή εκτύπωσης χρήματος και να χρηματοδοτήσει την Ιταλία. Αν πράξει το δεύτερο (...) θα σήμαινε το τέλος της νομισματικής ένωσης στη μορφή που είχε κάποτε συσταθεί. Και η Γερμανία θα έπρεπε στο τέλος μιας μακράς διαδρομής να πάρει τη σκληρή απόφαση αν και με ποιον τρόπο επιθυμεί ακόμη να συμμετέχει σε αυτή "μαλακή" νομισματική ένωση».

Αμφιβολίες και από την Westdeutsche Allgemeine Zeitung, που σημειώνει «οι κυβερνώντες της Ευρώπης θέλουν να σώσουν με το μηχανισμό προστασίας τις ασταθείς τράπεζες. Ετσι γίνονται τα κράτη τραπεζίτες αγοράζοντας μερίδιο προβληματικών ιδρυμάτων. Αυτό μπορεί να το ονομάσει κανείς ιδιότροπο. Η Μέρκελ ήθελε να αποτρέψει την αμοιβαιοποίηση των κρατικών χρεών. Τώρα κάνει κοινά τα χρέη των τραπεζών».

AΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή