Αποφασισμένος να μην επιτρέψει η ένταση ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία να μετατραπεί σε ανοικτή πολεμική σύρραξη δηλώνει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, ενώ σημειώνει ότι θα ευχόταν οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις να μην είχαν καταρρίψει το τουρκικό αεροσκάφος.
«Μάθαμε ότι το αεροσκάφος ανήκε στην Τουρκία μετά την κατάρριψή του. Εκατό τοις εκατό λέω "μακάρι να μην το είχαμε καταρρίψει"», φέρεται να αναφέρει ο Ασαντ μιλώντας στην Cumhuriyet.
Ο Σύρος πρόεδρος ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Συρία δεν έχει συγκεντρώσει ούτε θα συγκεντρώσει δυνάμεις κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου, όποια οδό και αν ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της δραστηριότητα κατά μήκος των νοτίων συνόρων της από τις 22 Ιουνίου οπότε η Συρία κατέρριψε το τουρκικό μαχητικό πάνω από την Μεσόγειο προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αγκυρας που δήλωσε ότι θα απαντήσει «αποφασιστικά».
Η Συρία υποστηρίζει ότι κατέρριψε το τουρκικό μαχητικό ευρισκόμενη σε άμυνα και ότι το περιστατικό σημειώθηκε στο συριακό εναέριο χώρο. Η Τουρκία διατείνεται ότι το μαχητικό παραβίασε από λάθος το συριακό εναέριο χώρο για λίγα λεπτά αλλά κατερρίφθη σε διεθνή εναέριο χώρο.
Ο Ασαντ δήλωσε ότι η Συρία δεν θα δίσταζε να απολογηθεί αν γινόταν γνωστό ότι το μαχητικό κατερρίφθη σε διεθνή εναέριο χώρο.
Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει πότε και πού δόθηκε η συνέντευξη, ωστόσο ο Ασαντ αναφέρεται στη διεθνή διάσκεψη που διεξήχθη στη Γενεύη το Σάββατο.
«Επιτακτική ανάγκη η κατάπαυση του πυρός»
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κόφι Αναν δήλωσε πως ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου θεωρεί «επικτακτική ανάγκη» να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία ώστε να πραγματοποιηθεί η πολιτική μετάβαση.
Σημείωσε επίσης πως ο κ. Ανάν εκτιμά ότι η διεθνής συνάντηση για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Γενεύη, επέτρεψε να υπάρξει μια αλλαγή στις θέσεις της Ρωσίας και της Κίνας.
«Μην υποτιμάτε την αλλαγή που συνέβη το Σάββατο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη θέση των Ρώσων και των Κινέζων», δήλωσε ο Αχμαντ Φάουζι στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τη συμφωνία που επετεύχθη το Σάββατο στη Γενεύη, ενώ υπογράμμισε ότι η έξοδος της Συρίας από την κρίση θα είναι «μακρά και με κραδασμούς».
Καταγγελίες για κέντρα βασανισμού
Εν τω μεταξύ σε έκθεσή της η οργάνωση Human Rights Watch καταγγέλλει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας λειτουργούν κέντρα βασανισμού σε ολόκληρη τη χώρα.
Η οργάνωση έχει εντοπίσει 27 κέντρα κράτησης τα οποία χρησιμοποιούνται από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Στην έκθεση της οργάνωσης περιλαμβάνονται περισσότερες από 200 συνεντεύξεις με ανθρώπους που κατήγγειλαν ότι κρατήθηκαν και βασανίσθηκαν στα κέντρα αυτά.
Σύμφωνα με την έκθεση, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Διευθυντήριο Πολιτικής Ασφαλείας, το Διευθυντήριο Γενικών Πληροφοριών, και το Διευθυντήριο Πληροφοριών της Αεροπορίας.
Η οργάνωση έχει εντοπίσει και καταγράψει περισσότερες από 20 μεθόδους βασανισμού, που παραπέμπουν «σαφώς σε άσκηση κρατικής πολιτικής βασανιστηρίων και κακοποιήσεων και κατά συνέπεια συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Η Human Rights Watch καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφύγει για το θέμα της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να προσαρμόσει το καθεστώς των κυρώσεων στους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τις κακοποιήσεις.
«Οι διαστάσεις και η απανθρωπιά αυτού του δικτύου των κέντρων βασανιστηρίων είναι πραγματικά φρικιαστικές», δήλωσε ο Ολε Σόλβανγκ, ερευνητής της οργάνωσης και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να κρατήσει χέρι προστασίας πάνω από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι γι΄αυτό».
Η Ρωσία και η Κίνα, σύμμαχοι της Συρίας, έχουν προβάλει δύο φορές βέτο κατά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό δήλωσε χθες ότι η επίτευξη συναίνεσης στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα είναι δύσκολη.
Η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι επανέλαβε τη Δευτέρα ότι το θέμα της Συρίας πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικατήριο διότι είναι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα εγκλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters