Ανεμος πολέμου

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2002 18:24

A- A A+

Ενας από τους παράγοντες που θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Ινδίας για σύρραξη με το Πακιστάν είναι και οι μετεωρολογικές συνθήκες, σημειώνει η Daily Telegraph.

Οι μουσώνες, που άρχισαν να φυσούν δυνατά την περασμένη εβδομάδα στη νότια Ινδία, κινούνται τώρα προς βορρά και αναμένεται να φτάσουν στα σύνορα με το Πακιστάν στις αρχές του άλλου μήνα.

Οι συνεχείς και ραγδαίες βροχές που συνοδεύουν τους μουσώνες καθιστούν δύσκολη τη μετακίνηση των αρμάτων μάχης. Ινδοί διοικητές επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τερματιστεί πριν οι δυνάμεις τους βουλιάξουν στη λάσπη.

Ορισμένοι Ινδοί αναλυτές εκτιμούν ότι το «παράθυρο» του καιρού μοιάζει αρκετά μεγάλο ώστε να υποστεί σημαντικό πλήγμα το Πακιστάν, αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε μια σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Οι περισσότερες προβλέψεις τοποθετούν τη διάρκεια του πολέμου σε μία εβδομάδα. Σε περίπτωση πάντως μιας πυρηνικής σύγκρουσης, η κατεύθυνση των ανέμων φαίνεται πως ευνοεί την Ινδία.

Οταν αρχίσουν οι βροχές στη βορειοδυτική Ινδία και το Πακιστάν, οι άνεμοι φυσούν κυρίως από τα νότια και τα νοτιοδυτικά. Αυτό σημαίνει ότι το νέφος από μια πυρηνική έκρηξη θα κατευθυνθεί κυρίως προς το Πακιστάν, και από εκεί στο Αφγανιστάν και στα Ιμαλάια.

Το πρόβλημα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είναι ότι οι άνεμοι στη βορειοδυτική Ινδία και το Πακιστάν αλλάζουν συχνά κατεύθυνση, κι έτσι η πρόβλεψη της πορείας που θα ακολουθήσει το ραδιενεργό νέφος είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ωστόσο, η Ινδία μπορεί να προβλέψει τις μετεωρολογικές συνθήκες με ακριβέστερο τρόπο, λόγω της εμπειρίας της στην προσομοίωση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η εποχή των μουσώνων τελειώνει τον Σεπτέμβριο, και βρετανικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ινδία δεν θέλει να κρατήσει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες της σε επιφυλακή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κινητοποίηση του στρατού έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η κατάσταση παραπέμπει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: όταν τα τραίνα άρχισαν να κινούνται προς το μέτωπο, ο πόλεμος κατέστη αναπόφευκτος.

Προς το παρόν υπάρχουν ελπίδες ότι οι δύο πλευρές θα δεχθούν μια πολιτική λύση. Αν όμως υπάρξει μια νέα επίθεση με πολλά θύματα, ανάλογη με την επίθεση αυτοκτονίας στο ινδικό κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, θα είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί ο πόλεμος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή