Δ. Χριστόφιας: Χρειαζόμαστε μια πιο Κοινωνική Ευρώπη

Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 12:29
UPD:16:56

A- A A+

Για την προώθηση -εντός του Συμβουλίου και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της- κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία θα συνδράμει στο στόχο μιας κοινωνικά αλληλέγγυας και αποτελεσματικής Ένωσης, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας.

«Περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη, αυτό χρειαζόμαστε», ανέφερε, τονίζοντας ότι «οι πολιτικές λιτότητας δεν έφεραν αποτέλεσμα».

Ο κ. Χριστόφιας επισήμανε πως η Κύπρος αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου από την ένταξή της στην ΕΕ, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την Ένωση, σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση ταλανίζει αρκετά κράτη μέλη, ενώ τη μεγαλύτερη πίεση εξακολουθεί να δέχεται η ευρωζώνη, και πρόσθεσε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, απαιτούν ρηξικέλευθες ευρωπαϊκές απαντήσεις.

«Έχουμε υποχρέωση να αφουγκραστούμε τους πολίτες μας και να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για μια Ένωση που να σημαίνει περισσότερα για τους Πολίτες της. Μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης», τόνισε.

Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, όπως τις παρουσίασε ο κ. Χριστόφιας, έχουν ως εξής:

Πρώτη Προτεραιότητα: Μια Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη. Η Κυπριακή Προεδρία, μεταξύ άλλων, θα δώσει έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020), με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και θα προσπαθήσει να πετύχει πρόοδο για τις διαπραγματεύσεις του νομοθετικού πλαισίου για πολιτικές όπως η Κοινή Γεωργική και Αλιευτική Πολιτική. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα αποτελέσει σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε τομείς όπως η ενέργεια και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων καθώς και για την επανενεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ένωσης.

Δεύτερη Προτεραιότητα: Μια Ευρώπη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη. Η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή ενός νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποτελούν, επίσης, σημαντικό θέμα για την Κυπριακή Προεδρία. Θα προωθηθεί, ακόμα, η εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς.

Τρίτη Προτεραιότητα: Μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή. Θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η Κυπριακή Προεδρία, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα επικεντρωθεί στη συνέχιση της εργασίας για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και ειδικότερα την προώθηση της ευζωίας των παιδιών. Επίσης, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, με την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών για την προστασία των δικαιωμάτων όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Τέταρτη Προτεραιότητα: Η Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονες της. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας. Περαιτέρω, η Κυπριακή Προεδρία, θα προωθήσει τις απαιτούμενες διεργασίες σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Για το ζήτημα αυτό διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στα προβλήματα, που τυχόν αποπειραθεί να δημιουργήσει η κατοχική δύναμη, να την αποπροσανατολίσουν από την ενάσκηση μιας καθόλα ευρωπαϊκής προεδρίας.

Καταλήγοντας ο κ. Χριστόφιας επικαλέστηκε την αρχαιοελληνική γραμματεία και ιδιαίτερα τον Πλάτωνα στην απάντηση του Σωκράτη για το «Τι σημαίνει καλός Αθηναίος: Αυτός που παραδίδει καλύτερη Αθήνα, από αυτή που παρέλαβε».

Πριν από την ομιλία του στην Ολομέλεια έγινε αποκάλυψη αρχαίου αντιγράφου «κεφαλής της Αφροδίτης», δώρο του Κύπριου προέδρου προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Στήριξη Μπαρόζο

Αμέσως μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

«Σωστά αντιλαμβάνεται η κυπριακή προεδρία τις προκλήσεις και πολύ ορθά επιλέγει να εργασθεί για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, για την επιβολή φόρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Κυπριακή Προεδρία θα επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για την υλοποίηση εκείνων των στόχων που μπορούν να εκπληρωθούν άμεσα και ιδιαίτερα, την επίτευξη μίας συμφωνίας, μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2013.

Η Κομισιόν -κατέληξε- θα υποβάλει πλήρη και ενημερωμένα οικονομικά στοιχεία, σχετικά με την πρόταση της για τη διαμόρφωση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του προγράμματος ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είπε, η συμφωνία για το πλαίσιο αυτό καθώς και η έγκριση των 70 παράπλευρων οικονομικών προγραμμάτων θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Eπικρίσεις για τη στάση της Τουρκίας

Για προσβολή των ευρωπαϊκών θεσμών έκαναν λόγο Κύπριοι, Έλληνες, αλλά και ευρωβουλευτές άλλων χωρών, στηλιτεύοντας την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε., στη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Λευκωσίας.

Με παρεμβάσεις τους, ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών αποχρώσεων σημείωσαν επίσης ότι η εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί καταξιωμένο ευρωπαϊκό θεσμό και η αναγνώριση του ρόλου της επιβάλλεται, τόσο από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. όσο και από τα κράτη που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε κάποιες μάλιστα παρεμβάσεις, Αγγλων κυρίως ευρωβουλευτών, που επιχείρησαν να κατηγορήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διατήρηση της διαίρεσής της, απάντησαν ευθέως ευρωβουλευτές από άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την διατηρούμενη διαίρεση της νήσου φέρει και η αποικιοκρατική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να δεχτεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να καταλάβει ότι, είτε το θέλει είτε όχι, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Λυπούμαστε για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στον θεσμό της Προεδρίας, είπε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι με τη στάση της, η Τουρκία δείχνει να μην σέβεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να βάζει υπεράνω της θεσμικής λειτουργίας της Ε.Ε., τις διμερείς διαφωνίες της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κύπρος καλείται να αποδείξει με την Προεδρία της ότι αποτελεί έναν σοβαρό και αξιόπιστο εταίρο. Πάνω απ' όλα όμως μια επιτυχής προεδρία θα είναι η απάντηση στους κυρίους Ερντογάν και Μπαγίς που μας αποκαλούν μισό κράτος, ούτε καν φυλή, που θα προεδρεύει μιας μίζερης Ευρώπης, κατέληξε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου υποστήριξε ότι ίσως θα πρέπει να τερματισθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού η προς ένταξη αυτή χώρα δεν σέβεται ούτε τις υποχρεώσεις της, αλλά ούτε και τις δεσμεύσεις της.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή