Ενεργοποίηση πολιτικού διαλόγου Αθηνών - Σόφιας

Κ. Παπούλιας: Ελπιδοφόρο παράδειγμα καλής γειτονίας οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 13:39
UPD:14:27

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έγινε σήμερα ο νεοεκλεγείς Βούλγαρος Πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

A- A A+

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έγινε σήμερα ο νεοεκλεγείς Βούλγαρος Πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι δύο Πρόεδροι συμφωνήσαν στην ενεργοποίηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών με τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας μέχρι το τέλος του έτους, όπου οι δύο πλευρές θα αναθεωρήσουν όλα όσα έχουν γίνει μετά την πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου, το 2010 στη Σόφια και θα χαράξουν νέες πρωτοβουλίες.

Κατά τη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην «εγκάρδια και ειλικρινή» φιλία που συνδέει τις δύο χώρες, μία φιλία στρατηγικής σημασίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Πράγματι, απάντησε ο Βούλγαρος Πρόεδρος, «υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των δύο χωρών μας σε όλα τα επίπεδα και η μεγάλη μου ευθύνη, ως νεοεκλεγείς Πρόεδρος, είναι αυτή τη συνεργασία να τη διευρύνουμε σε όλα τα μέτωπα».

Στις κοινές τους δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα προσβλέπει σταθερά στην περαιτέρω σύσφιγξη και προώθηση της συνεργασίας με τη Βουλγαρία, για να σημειώσει ότι «το πνεύμα αλληλεγγύης και κατανόησης που πρυτανεύει στις σχέσεις των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική και δημοσιονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, αποτελεί αισιόδοξο και ελπιδοφόρο παράδειγμα καλής γειτονίας και συνεργασίας φίλων και συμμάχων κρατών».

Κ. Παπούλιας: Tο μέλλον των γειτονικών μας χωρών βρίσκεται μέσα στην Ε.E.

Κ. Παπούλιας: Tο μέλλον των γειτονικών μας χωρών βρίσκεται μέσα στην Ε.E.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπούλιας, στη συνάντηση συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με τους δύο Προέδρους να συμφωνούν ότι το μέλλον των γειτονικών χωρών βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τη σειρά του ο κ. Πλεβνέλιεφ χαρακτήρισε γόνιμες τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπούλια και ευχαριστώντας για τη θερμή υποδοχή, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Αντώνη Σαμαρά και τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Η Σόφια, τόνισε, επικροτεί την ψήφο που έδωσε ο ελληνικός λαός υπέρ της πολιτικής της ανάπτυξης, της ανασυγκρότησης και της παραμονής στην ευρωζώνη και «θα στηρίξει την Ελλάδα στην πορεία της ευρωπαϊκής της ανάπτυξης, όπως πάντα κάναμε μέχρι τώρα».

Ο κ. Πλεβνέλιεφ επανέλαβε ότι η φιλία και η συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας είναι στρατηγικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας και δεσμεύθηκε ότι ως νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλγαρίας θα εργάζεται ακούραστα για την εμβάθυνσή τους. «Γι αυτό το λόγο και η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιώ στην περιοχή είναι στην Αθήνα. Και χαίρομαι που αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους μετά από τις βουλευτικές εκλογές στις 17 Ιουνίου», ανέφερε, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για συνειδητή επιλογή της Σόφιας.

Αύριο το πρωί, οι δύο Πρόεδροι θα παρακαθίσουν σε ελληνο-βουλγαρικό επιχειρηματικό πρόγευμα.

Συνάντηση και με τον Ευ. Μεϊμαράκη

Ο κ. Πλεβνέλιεφ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με τους δύο άνδρες να υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας τόσο απέναντι στην κρίση που πλήττει την Ευρώπη όσο και για την ενδυνάμωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Η κρίση που πλήττει την ΕΕ και τις δικές μας χώρες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μονόπλευρη λιτότητα και χωρίς μέτρα ανάπτυξης, που οδηγεί στην ύφεση. Ελλάδα και Βουλγαρία πρέπει να έχουν κοινή κατεύθυνση στα νέα μέτρα που θα παρθούν ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την ύφεση προς όφελος των πολιτών μας», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση.

«Στην Ευρώπη και στη Βουλγαρία παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ηθική συμπαράσταση τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Οι αποφάσεις που θα παρθούν εδώ από την ελληνική κυβέρνηση θα καθορίσουν και το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεβνέλιεφ.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Ελλάδας χάρη στην οποία, όπως είπε, η χώρα του πέτυχε πολλά σε σχέση με την ΕΕ.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ εστίασε ακόμη στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η συνεργασία τους πρέπει να διευρυνθεί σε όλα τα επίπεδα.«Πιστεύω, θα κάνουμε πολύ καλή δουλειά, υπάρχει κοινό ενδιαφέρον και δυναμική, θα εργαστούμε σκληρά για να πραγματοποιηθούν» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή