Ελληνική πρωτιά στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καρλόβι Βάρι

Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 15:08

Σκηνή από την ταινία «H Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά».

A- A A+

Η έντονη ελληνική παρουσία στο 47ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καρλόβι Βάρι της Τσεχίας, επιβεβαιώθηκε με ένα βραβείο, ενδιαφέροντος κινηματογραφικής βιομηχανίας, πριν καν η διοργάνωση μπει στην τελική της ευθεία.

«H Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», η πρώτη ταινία της Ελίνας Ψύκου, που συμμετείχε στο Τμήμα Works in Progress (ταινίες που το γύρισμα τους δεν έχει ακόμη τελειώσει και που αναζητούν χρήματα για την ολοκλήρωσή τους), κέρδισε το πρώτο βραβείο το οποίο συνοδεύεται από 10 χιλιάδες ευρώ, σε μορφή υπηρεσιών από τα γνωστά τσέχικα στούντιο Μπαραντόβ. Η ταινία με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου αναφέρεται σε έναν τηλεαστέρα που σκηνοθετεί την εξαφάνισή του και απομονώνεται σε ένα ερημικό ξενοδοχείο.

Η Ελίνα Ψύκου διαγωνίστηκε με άλλες 17 ταινίες νέων σκηνοθετών (από χώρες όπως η Ρουμανία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, Ρωσία, η Τουρκία, κ.ά.), ανάμεσά τους και με μια ακόμη ταινία από την Ελλάδα, την «Αγριόπαπια» του Γιάννη Σακαρίδη. Οι διαγωνιζόμενοι είχαν οκτώ λεπτά για να δείξουν σκηνές από την ταινία που γυρίζουν.

H Ελίνα Ψύκου και ο παραγωγός Γιώργος Καρναβάς με το έπαθλο «Works in Progress».

Στο περσινό Φεστιβάλ Καρλόβι Βάρι στη Δυτική Τσεχία, στο ίδιο Τμήμα, το πρώτο βραβείο είχε κερδίσει το "L" του Μπάμπη Μακρίδη, το οποίο αφού προβλήθηκε στα Φεστιβάλ Σάντανς και Ρότερνταμ, ξαναγύρισε φέτος για να προβληθεί ολοκληρωμένο. Τέλος, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, συμμετέχει και η ελληνική ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, η προβολή της οποίας θα γίνει αύριο Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Προτεινόμενα για εσάς