Κάιρο: Διχασμός στη συνδιάσκεψη της συριακής αντιπολίτευσης

Αντάλλαξαν μέχρι και γροθιές
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 17:23
UPD:17:39

Έληξαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργασίες της συνδιάσκεψης της συριακής αντιπολίτευσης στο Κάιρο.

A- A A+

Έληξαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργασίες της συνδιάσκεψης της συριακής αντιπολίτευσης στο Κάιρο. Διακόσιοι συμμετέχοντες από 30 διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς και αυτόνομες προσωπικότητες, ακτιβιστές και οργανώσεις πολιτών βρέθηκαν στο Κάιρο για να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Οικοδεσπότης η Αραβική Λίγκα, ενώ αυτό στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν η ανάγκη στήριξης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και ο αποκλεισμός του Άσαντ από οποιαδήποτε μεταβατική κυβερνητική λύση.

Ωστόσο, σε όλα τα υπόλοιπα πεδία, οι διαφωνίες εκτέθηκαν με μεγάλη ένταση, που έφτασε, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη διάσκεψη, ως τη χειροδικία. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις μάλιστα, αποχώρησαν από τη διαδικασία.

Μία απ' αυτές ήταν το Κουρδικό Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, που διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στους Κούρδους της Συρίας στα τελικά ντοκουμέντα.

Οι συνομιλίες στο Κάιρο ακολούθησαν τη διεθνή συμφωνία του Σαββάτου στη Γενεύη για το μέλλον της Συρίας, που θεωρήθηκε αποτυχία τόσο από τη συριακή αντιπολίτευση όσο και το καθεστώς Ασαντ. Η συμφωνία αυτή μεταφράζεται από τη Δύση ως κάλεσμα για άμεση αποχώρηση του Ασαντ, ερμηνεία στην οποία αντιτίθενται Ρωσία και Κίνα.

«Η Ρωσία δε συζητά για το μέλλον του Ασαντ»

Η Ρωσία δε συζητά με τις ΗΠΑ για το μέλλον του Μπασάρ Αλ Ασαντ, δήλωσε νωρίτερα το μεσημέρι ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, μετά από αναφορές ότι η Δύση πιέζει τη Ρωσία να δώσει καταφύγιο στον Ασαντ.

«Το ποιο θα είναι το μέλλον του Σύριου Προέδρου δεν αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», δήλωσε συγκεκριμένα στο πρακτορείο Ιντερφάξ ο Σεργκέι Ρυάμπκοφ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή