Με το «τετ α τετ» που είχαν το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός με το κλιμάκιο της τρόικας ξεκίνησε για την κυβέρνηση η μάχη των διαπραγματεύσεων για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου. Στις 13.00 οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και έγιναν δεκτοί από τον κ. Σαμαρά για μία περίπου ώρα, ενώ το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.
Προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μόρς, Κλάους Μαζούχ και Πολ Τόμσεν με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.
Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία του ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως η χώρα βρίσκεται σε κάποιες περιπτώσεις εκτός του πλαισίου των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο πακέτο στήριξης: «Η οικονομία πέρασε δύο δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις. Το πρόγραμμα είναι εκτός πλαισίου σε ορισμένες διαστάσεις, σε άλλες είναι εντός πλαισίου». Πρόσθεσε ότι στελέχη της τρόικας του είπαν χαριτολογώντας ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Επιδίωξη της κυβέρνησης κατά τις επαφές με την τρόικα είναι, εκμεταλλευόμενη και την ευρωπαϊκή στροφή προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο πολιτικής, να διευρευνήσει τις προοπτικές άμβλυνσης των όρων του οικονομικού προγράμματος. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθενται μεταξύ άλλων ως «κόκκινες γραμμές» οι απολύσεις στο Δημόσιο και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αντισταθμιστικά φαίνεται πως προτάσσονται αποκρατικοποιήσεις, κατάργηση ανενεργών δημόσιων οργανισμών, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και περιορισμός των προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων.
Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου εξαπολύει νέα πυρά κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι έχει εγκαταλείψει την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης.
«H επιλογή του κ.Σαμαρά να συναντηθεί πρώτα με την τρόικα και μετά να παρουσιάσει στη Βουλή και στον ελληνικό λαό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις και τις προτεραιότητές της. Τα όσα προεκλογικά υποστήριζαν τα τρία κόμματα περί επαναδιαπραγμάτευσης, έχουν δώσει πλέον τη θέση τους στην πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, αγνοώντας πλήρως το μήνυμα των εκλογών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πολιτικού σχηματισμού.
Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου θα αποστερήσουν από την οικονομία σημαντικά εργαλεία εθνικής ανάπτυξης, η συνεχιζόμενη μείωση των δημοσίων δαπανών, μέσα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα βαθύνει περαιτέρω την ύφεση και την ανεργία.
Καταλήγοντας επαναλαμβάνει πως η μοναδική προοπτική ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής και τη συγκρότηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
«Η τρικομματική κυβέρνηση που υποσχέθηκε προεκλογικά επαναδιαπραγμάτευση, αναθεώρηση και απαγκίστρωση από το μνημόνιο με διαδοχικές μετατοπίσεις και ενέργειες έχει πάει σε μία πολιτική πιστής εφαρμογής του Μνημονίου και μετάθεσης όλων των αιτημάτων και προτάσεων για επαναδιαπραγμάτευση σε βάθος χρόνου», τόνισε νωρίτερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.