Λιβύη: Στο 60% η συμμετοχή στις εκλογές

Κυριακή, 08 Ιουλίου 2012 08:31
UPD:12:33

A- A A+

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη της μεταβατικής λιβυκής βουλής ανήλθε στο 60%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Ο αριθμός των ψηφισάντων έφθασε το 1,6 εκατ., ή το 60% των εγγεγραμμένων, δήλωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Νούρι αλ 'Αμπαρ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εικοσιτέσσερα εκλογικά τμήματα από τα 1.554 δεν άνοιξαν τις πόρτες τους χθες λόγω δολιοφθορών και άλλων προβλημάτων, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Αυτονομιστές ακτιβιστές και ένοπλοι εμπόδισαν χθες την ψηφοφορία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αξιώνοντας μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή και μεγαλύτερη αναλογική εκπροσώπηση της περιοχής τους σε έδρες στη βουλή.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες βράδυ ότι οι πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν στη Λιβύη εδώ και δεκαετίες αποτελούν έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στη διαδικασία μετάβασης της χώρας προς την δημοκρατία.

«Εξ ονόματος του αμερικανικού λαού εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στο λαό της Λιβύης για έναν ακόμα σημαντικό σταθμό στην εξαιρετική του μετάβαση προς την δημοκρατία», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Μετά από 40 και πλέον χρόνια στην διάρκεια των οποίων η Λιβύη τελούσε υπό την κυριαρχία ενός δικτάτορα, η ιστορική σημερινή (χθεσινή) ψηφοφορία δείχνει ότι το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λιβυκού λαού», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την λιβυκή επανάσταση και θα συνεργαστεί στενά με τη νέα Λιβύη, η οποία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.

Για ένα σημαντικό σταθμό και για μια ιστορική στιγμή στο δρόμο της Λιβύης προς την απελευθέρωση έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, σημειώνοντας πάντως ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Συγχαίρω τις λιβυκές αρχές για τις ταχείες προετοιμασίες τους, που υποστηρίχθηκαν από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, για την οργάνωση των εκλογών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή